top of page
 • Writer's pictureKnjige Za Klince

Kako Dinosauri Jedu Svoju Hranu? - Video slikovnica za klince

Updated: Aug 16, 2020

Baš kao i klincima, i dinosaurima je teško da nauče da se ponašaju pristojno za stolom tokom jela. Ipak, uz malo pomoći od mame i tate, ovi mali dinosauri sve jedu pred sobom sa osmijesima i dobrom voljom. Pitate se kako? Nastavite da čitate dalje da saznate.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Dinosauri podriguju, bacaju hranu, pušu balončiće u mlijeku i mnogo više za vrijeme obroka, dok njihovi ljudski roditelji stoje pored njih, smrknuti zbog njihovog ponašanja. Mama i tata kroz čitavu priču gledaju svoje nestašne dinosaure, ispitujući da li se dinosauri ponašaju tako dok jedu svoju hranu. Naravno da ne. Dobro se ponašaju tokom obroka, kao što je pokazano na završnim stranicama knjige. Svaka stranica usput sadrži ime svakog dinosaura na slikama kako bi ih klinci mogli imenovati, naučiti, i tražiti.


Kako dinosaur jede svu svoju hranu?

Da li podriguje, bljuje ili pravi buku bezobraznu?


Znam da mnogi klinci, bez obzira na spol ili godine, vole dinosaure. Budući da ih djeca vole, mislim da je ovaj serial knjiga odličan način da se pozabavimo mnogim različitim temama. Trudim se da donosim poučne priče i pri tome klincima pomognem sa razvijanjem mnogih različitih dijelova mozga i raznih vrsta inteligencija. Zato je uvijek najbolje razgovarati sa klincima o svemu sto pročitaju, i prije i poslje.

Ova pitanja koristite prije nego što pročitate priču kako biste pomogli klincima da pomognete da predvide šta će se dešavati u priči. Ovakvim pitanjima im se razvija kognitivno razmišljanje:

 • Pogledajte naslovnicu slikovnice. Šta mislite da ćemo naučiti o dinosaurima?

Pošto ova knjiga sadrži puno različitih dinosaura, klinci bi sigurno puno naučili samo kad bi naučili sva njihova imena. Naravno, klinci će tražiti dinosaure, a vi uz to možete da pitate i sljedeća pitanja za razvijanje emotivne inteligencije:

 • Šta misliš šta bi se dogodilo ako staviš grah u nos?

 • Kako su se osjećali roditelji dinosaura?

 • Misliš li da je ova priča fikcija (izmišljena) ili nefikcija (istina)?

Kad je priča završena, možete da razgovarate o temama predstavljenim u ovoj priči:

 • Koji ti dinosaurus najviše sliči? Zašto?

 • Koji ti je dinosaur bio omiljeni? Zašto?

 • Osim za stolom ili u restoranu, gdje još moramo biti kulturni?

 • Sjeti se sve različite hrane koju su dinosauri jeli. Koja ti je najdraža? Zašto?

 • Koja ti se nikako ne sviđa? Zašto?

Za kraj, naravno, pošto je već knjiga napisana o tome, dobro je uvijek i razgovarati o ispravnom ponašanju za stolom:

 • Pretvaraj se da zajedno jedemo za stolom. Kako izgledaju dobri maniri. Kako možeš tražiti vodu? A kad želiš da ti neko doda sol? Itd.

 • Da li su dobri maniri važni? Zašto ili zašto ne?

 • Kako bi se priča promijenila da nije fikcija? Šta bi jeli dinosaurusi?

S pitanjima poput ovih, našu djecu aktivno uključujemo u priču, ali i tjeramo ih da razmišljaju o sebi kao o dijelu svoje porodice, svoje zajednice i svog malog svijeta. Pokazujemo im da su važni i da je ono što rade jeste važno i ima utjecaja na njihov život i život drugih ljudi oko njih.

Nije tajna da su dinosauri najtraženija tema koju do sada imam. Ovaj serial mi je lako najdraži. Stil priče, i jednostavne kratke rime su simpatične i zabavne. Jane Yolen opisuje raspon lošeg ponašanja za vrijeme obroka, završavajuci sa besprijekornim ponašanjem dinosaura. Mark Teague savršeno ilustrira svakog dinosaura, i čak i roditelja dočara u svojoj muci. Ta kombinacija je definitivno pametan način da se ciljna publika nauči pravilnim manirima za stolom. Sviđa mi se upotreba dinosaurusa koji ne samo da privlače djecu, već i zauzimaju mjesto djece u ovim situacijama. To je super način da se pokažu negativna ponašanja a da se djeca ne osjećaju loše. Sviđaju mi se i primjeri koji se daju to jeste kako ne treba jesti hranu, a zatim da daju primjere kako treba. Mislim da je ova knjiga dobar alat za klince između tri i sedam godina. Ili za ljubitelje dinosaura svakog uzrasta, pa čak i mog. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:
 

137 views

Comments


bottom of page