top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ježeva kućica - Audio Knjige i Slikovnice za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Jul 5, 2020

Ježeva kućica je jedna od najljepših priča u stihu za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu, u osvježenome ruhu.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Po šumi, širom, bez staze, puta,

Ježurka Ježić povazdan luta.

Lovom se bavi, često ga vide,

s trista kopalja na juriš ide.

I vuk i medo, pa čak i – ovca,

poznaju ježa, slavnoga lovca.



Ježeva Kućica je klasična dječja pjesma koja prati avanture, odvažnog malog ježa, Ježurku Ježića, koji shvata vrijednost doma. Kad ga Lisica Mica pozove na večeru, on prihvata sa energičnošću i uživa u iskustvu. Ostane čitav dan i uživa u njenom jelu i društvu. Ali kad padne noć kreće kući, uprkos inzistiranju domaćice da ostane noćit.

Uvrijeđena njegovim odbijanjem njenog gostoprimstva, Lisica Mica kreće u potjeru i prati ga kući, odlučna otkriti što je tako posebno u njegovom prebivalištu. Predpostavlja da je neko ogromno blago sakrio kad on tako žuri. Na putu joj se pridružuju prvi Vuk.

Vuk se pita zasto Lisica Mica žuri i predpostavlja da je našla neko jelo. Kad mu objasni situaciju on kaže da će i on s njom da vidi Ježa “budalu.” Uskoro poslije im se pridruže i medvjed i svinja. Oni oboje obrazlože istu logiku kao i Vuk pa krenu svi zajedno.

Kad napokon stignu, vidjeli su Ježurku Ježića kako staje pored neke stare srušene bukve. Usao je u tamnu rupu, a u njoj napravljena prostirka od suhog lišća. Namjestio je krevet, zijevnuo, legao i ispružio noge. Bio je sretan što se konačno nalazi u svom domu što naglašava njegovu jednostavnu vrlinu i pogrešno nepoštovanje njegovih progonitelja prema važnim stvarima u životu.

Tad su svi stali galamit jer su smatrali da Ježurka Ježić previše cijeni svoj dom. Smijali su mu se čak. On im je jednostavno odgovorio da je dom najvažnija stvar njemu. Objasnio je da oni ni nemaju svoju kuću već da žive od skitanja i pljačke te će i “svršit naopačke”. Lisica Mica se složila pa su se svi razišli.

I, to je ta knjiga koja je pokrenula ovaj čitav YouTube kanal - Ježeva kućica. Povratak u djetinjstvo u tren oka, garantovan. Kad sam bila mlađa i dok mi je mama čitala ovu priču, nikad nisam mislila da ću se danas s takvom radošću vratiti njoj. Sjećanja na sretne dane, ja sklupčana u maminom krilu i osjećaj apsolutne radosti - to je ono što želim prenjeti vašoj djeci sa svakom pričom koju objavim na YouTube kanalu. Nadam se da će vam se svidjeti moja verzija

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:




 
137 views
bottom of page