top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Jednorog (i Konj) - priča o zavisti i prevladavanju kroz prijateljstvo

Jednorog je jednorog. A Konj, pa. . . nije. Konj je smeđ. Konj je običan. I Konj ne podnosi jednoroga s kojim dijeli staje. Ali kad lopovi otmu Jednoroga za lokalni cirkus, šta će Konj odlučiti da učini?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Ovo je priča o jednom jednorogu i jednom konju. Jednorog je divan, naravno, kao što svi jednorozi jesu. On ima divan safirni rog, srebrno krzno, i grivu boje duge, pa čak i savršene bijele zube. Konj nema ništa od toga. Dok jednorog jede ružičaste kolačiće, konj jede obicno dosadno sijeno.


Jednorog jede ružičaste kolačiće za svaki obrok.

Konj ne jede.

Jednorog pravi duge.

Konj pravi nešto drugo.


Vrlo je očito da se razlikuju po mnogim stvarima. Jednorog sve čini sretnim i veselim i svi ga vole dok Konj sjedi mrzovoljan, aljkav, i usamljen. Dok se ostale životinje igraju sa Jednorogovim rogom ili prave gnjezdo od njegove grive, Konj stoji sa strane sam i usamljen. Kad Jednorog pozove Konja da se igra s njim i da zajedno jedu kolačiće sa ostalim životinjama, Konj mu otresito i grubo odgovori da ne želi jer mu se Jednorog ne sviđa. Jednoroga je to rastužilo, ali je i Konja. Konj je samo htio da bude kao Jednorog.

Ali, jedne tamne tihe noći, pojave se dva lopova. Dok su svi spavali, lopovi su se ušunjali i ukrali Jednoroga. Vezali su ga i stavili ga u kamion i brzo pobjegli. Ostale životinje su se probudile na vrijeme da vide dva lopova, ali ni jedna od njih nije mogla da ih zaustavi. Svi su bili prespori. Svi osim Konja. Konj je dobro razmislio da li da spasi Jednoroga. Na kraju je odlučio da mu pomogne.


Brzo je dostigao kamion i svojim nesavršenim konjskim zubima je izgrizao konopce i spasio Jednoroga. Jednorog je bio jako zahvalan pa su tako njih dvojica postali prijatelji. Od tog dana je Konj ponekad jeo kolačiće, a Jednorog sijeno. Isto tako je ponekad Konj pravio duge, a Jednorog je pravio... nešto drugo! Svaki od njih je uživao u onome što oni vole da rade, ali najvažnije je bilo da su uživali u zajedničkom prijateljstvu.

Kako divna priča o jednorozima za sve ljubitelje istih i još važnije, o zavisti. Rijetko koja priča tako dirljivo pokaže obje strane zavisti. Često vidimo samo jednu perspektivu, ali istina je da zavist nikome ne pomaže niti je ikome ugodna. Imajući to na umu, s djecom možemo razgovarati na sljedeći način:

  • Da li su Jednorog i Konj prijatelji na početku priče? Kako znaš?

  • Kako se Konj osjećao prema Jednorogu na početku priče? A Jednorog prema Konju? Kako znaš?

  • Da li je Konj promijenio mišljenje prema Jednorogu na kraju priče? Zašto?

  • Da li si ti ikada bila/bio ljubomorna/ljubomoran na nekoga? Kako si se osjećao/osjećala?

  • Šta bi mogao/mogla da uradiš sljedeći put kad se tako osjećaš?


Sve u svemu, ovo je vrlo simpatična knjiga koja uči da svi imaju dobre osobine, i da možete biti prijatelji čak i s nekim ko vam se čini potpuno suprotnim. Savršena je za djecu između četiri i osam godina. Naravno da je smiješna, ali je uključena i simpatična lekcija o zavisti s jednom važnom istinom: ponekad smo jednorozi, ponekad smo konji. Ali sreća ne dolazi uvijek od ružičastih kolača ili sijena za doručak. Važno je samo okružiti se ljudima koji nas cijene za ono što jesmo. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince



1,639 views
bottom of page