top of page

Ja Se (Ne) Bojim - Video Slikovnica Za Djecu

Updated: Aug 16, 2020

Dvojica čupavih prijatelja idu u luna park, ali se boje ogromnog tobogana. Pokušavaju se međusobno uvjeriti da ima puno više zastrašujućih stvari od tobogana. Dlakavi pauci! Vanzemaljci! Prženi mravi! Ubrzo otkriju da ponekad stvari kojih se bojimo nisu tako "zastrašujuće" kako su mislili. Saznajte više na linku ispod - nova slikovnica je spremna za čitanje to jeste gledanje i slušanje na našem YouTube kanalu, Knjige Za Klince.

 
 

***SPOILERI ISPOD***

Idemo na još jednu avanturu sa Annom Kang i njenim mužem Christopher Weyantom. Vrlo brzo mi postaju jedan od omiljenih parova i rado čitam njihove slikonvice svojim klincima a i vašim. Ovaj put naši šašavi dlakavci su otišli u lunapark. U ovoj novoj priči dva dlakava stvorenja su u redu za tobogan. Tobogan je ogroman, pun krivina i visokih padova, pa ko se nebi pomalo plašio.


"Ti se bojiš."

"Ja se ne bojim..." "Da li se ti bojiš?"


Mali ljubičasti stvor pita velikog žuto-narandžastog stvora da li se boji. Veliki prizna da se boji malo pa ga ljubičasti pokuša razuvjeriti i ohrabriti time što kaže da ima puno strašnijih stvari. To ne pomaže. Umjesto, tako počnu jedan drugome da nabrajaju te strašne stvari poput zmija i dlakavih pauka i čak i prženih mrava.

Kada tobogan napokon stigne, u njemu je već jedna zmija. Naši junaci se boje, ali ipak sjednu na tobogan. Zagrle jedan drugoga, i odluče da će se podržavati kroz ovo strašno putovanje. Odluče da će da se boje zajedno, tako barem neće biti sami u svom strahu.

Kad se tobogan pokrene, dva prijatelja zajedno vrište "ja se bojim" kroz svaki nagli okret i visoki pad. Stignu do kraja, malo ošamućeni, ali se ipak odluče da se ponovo provozaju! Krenu opet zajedno na tobogan, i ovaj put zajedno vrište "mi se bojimo" sa velikim osmjesima na licima. Svojom odlukom zajedno pobjeđuju strah i uživaju u lunaparku.

Jako mi se sviđa da u ovoj priči naša dva prijatelja priznaju jedno dugom svoje strahove. To je divan primjer za klince - treba ih ohrabriti da razgovaraju o strahovima, ne da ih kriju. Čupavci krenu na tobogan zajedno, i super se zabave unatoč tome što se boje. Ova knjiga je savršen način za razgovor o strahovima vaših klinaca i samim time vam pruža priliku da im objasnite i pokažete kako da se sa njima suoče. Budući da je tekst jednostavan dijalog, a crteži zabavne karikature, knjiga je savršena za klince od 3-7 godina. Porodice mogu da razgovaraju o strahovima sa pitanjima kao na primjer:


  • Čega se boje ovi dlakavi prijatelji? Čega se ti bojiš?

  • Kad se nečega bojiš, kako se treba suočiti sa tim strahovima?

  • Šta ti pomaže da se osjećaš hrabrije?

  • Postoje li slučajevi kada se nečega bojiš iz dobrog razloga?

  • Šta možeš uraditi ako neko na tebe vrši pritisak da radiš nešto u čemu ti nije ugodno ili misliš da to nije sigurno?

Mogu li ponekad biti slučaja kada je razborito da djeca poštuju svoj strah i slušaju ga? Naravno! Obavezno i o tome treba razgovarati sa klincima. Ova knjiga se ne bavi time, ali ta bi teba vrlo lako mogla da bude dio porodičnih rasprava koje ova knjiga može pomoći da se podstakne. Činjenica je da se svi mi ponekad bojimo nekih malih stvari kao naša dva čupavca. Ova knjiga govori o tako tim malim stvarima, poput kušanja nečeg novog. I to je u stvari čitava poenta ove kratke i slatke male priče.

Knjiga je sama od sebe smiješna, što je super kad se priča o strašnim stvarima. Ja sam se trudila da dodam humorističku muziku i zvukove. Sve zajedno, stvara idealno okruženje za učenje o nečemu što može biti pomalo zastrašujuće. Pouka nije teška, strašna ili naporna za klince. Kao i njene predhodne knjige, Anna Kang je i ovu također obradila s humorom, nježnošću i zabavom. Može se korisiti za čitanje naglas za roditelje koji traže načine za uvjeriti svoje klince da malo straha može biti dobra stvar i da svako ima neki opravdan strah. I to je sasvim u redu! Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


 

40 views

Comments


bottom of page