top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ja sam veliki brat - Priča o dolazku nove bebe i strpljivosti u čekanju

Nešto uzbudljivo se dešava u Lukinoj porodici - stigla je nova beba! Luke jedva čeka da se igra s bebom, ali kada će beba biti spremna da se igra s njim? Luke se pita da li će morati zauvijek čekati. Ili možda neće?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Luke je vrlo uzbuđen - nije svaki dan da dobiješ novu bebu! Htio bi odmah da se igra sa bebom, ali ubrzo shvati da je beba baš premala za to. Strpljivo čeka, ali bebama treba dugo da narastu. Moraju da puno jedu i puno spavaju. A sve je to pomalo dosadno. Ali Luke ne odustaje. Strpljivo čeka i shvaća da ima mnogo načina da se druži sa bebom iako se još uvijek ne mogu igrati.


Luke je bio jako uzbuđen. Nena i djed su ga dugo čuvali, ali su se mama i tata napokon vratili kući. I imali su divno iznenađenje - novu bebu!

"Beba je tako malena!" rekao je Luke.

"Bio si i ti ovako mali", rekao je tata. "Ali sada si velik - ti si bebin veliki brat!"


Prvo ode u park sa mamom i bebom i tu ga beba gleda kako pravi kule od pjeska. To je bilo zabavno za njih oboje. Onda je pomogao mami da okupa bebu. Malo su se prskali vodom i to je bilo baš zabavno. Nekoliko dana kasnje, Luke se igrao za svojim vozom. Beba je dopuzala i zgrabila lokomotivu. Luke je bio iznenađen. Zašto beba uzima njegove igračke? Tad mu je mama objasnila da je beba sada napokon dovoljno velika da se igra snjim. Luke je uskliknuo od sreće i odmah odtrčao da uzme mekanu lopticu za bebu. Nježno ju je zakotrljao prema bebi a beba ju je zgrabila. Tada je Luke odlučio da će od tada biti puno zabavnije biti veliki brat. I jeste tako bilo!

Moj prvi sin je imao 2,5 godine kada sam rodila drugog sina. Bio je uzbuđen zbog nove bebe ali nije imao predstavu kako će to zapravo biti. Kupila sam ovu knjigu i pročitala mu je kako bih mu pomogla da shvati tu životnu promjenu. Obožavao je ovu knjigu. A i meni je u to vrijeme ova slikovnica bila savršena jer je pomogla sa njegovim očekivanja o tome šta će se dogoditi. Pa s time na umu, ako čekate novu bebu ili imate bebu, možete da razgovarate sa klincima na sljedeći način:


  • Šta bi ti volio/voljela da se igraš sa bebom?

  • Da li je to tvoja omiljena igra? (Ako nije, pitajte: Koja je tvoja omiljena igra?)

  • Ako beba bude premala da se igra _______ (njihove omiljene igre), šta drugo možemo da se igramo sa bebom?

  • Ako beba ne bude mogla da se igra s tobom, šta ti možeš drugo da radiš?


Nema tačnih ili lošeg odgovora na bilo koje pitanje. Cilj je da klincima pomognemo da razmišljaju na kreativan način o rješenjima za svoje probleme ili prepreke.



Jednostavne riječi, sjajne ilustracije, i sjajna priča koju je lako pratiti - sve to čini ovu knjigu savršenom za ovu divnu životnu tranziciju naših mališana. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


 

bottom of page