top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ja sam ljubav: knjiga suosjećanja - Priča o moći ljubavi

Ljubav znači izražavati dobrotu, živjeti sa zahvalnošću, i brinuti se o svom umu i tijelu. Kada dopustimo našim srcima da vode put, to nam može pomoći da činimo svijet boljim. Utemeljena na pažnji i dobrobiti, ova knjiga traži od čitatelja da gledaju unutar sebe kada se osjećaju uplašeno, bijesno, povrijeđeno ili tužno. Jer kada se u nama sprema oluja i nebo potamni, samo nam snaga ljubavi vraća svjetlost.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Nikada prije nisam počela knjigu sa prevodom uvoda. Većinom ti uvodi imaju neku jako ličnu smisao ili više kao posvetu voljenima. Ali ovaj uvod je jako značajan i važan ostatku priče. U uvodu nam Verde objasni da je ova knjiga njeno ljubavno pismo svijetu, i da je to njen pokušaj da doprinese na nekin način malo ljubavi i dobrote svakome od nas.


Ova knjiga je moje ljubavno pismo svijetu. Kako je svako od nas vrijedan ljubavi u svim njenim oblicima i izrazima, tako smo i SVI sposobni doprinijeti svjetlost svijetu kada slušamo svoja srca i odaberemo ljubav.


Jedna mala djevojčica nas vodi kroz priču, koja započinje sa olujom. Kaže da kada ona vidi nekoga kako prolazi kroz oluju bijesa ili tuge, i kada sunce nestane i nebo se potamni u nekome, kada prepozna strah, tada se zapita šta ona lično može da učini da pomogne toj osobi da opet zasija. Ona stavi ruke na svoje srce i sluša, i tu, unutar sebe, nalazi odgovor na to pitanje. Ponudi suosjećanje, bude nježna. Ona postane ljubav. A šta je ljubav i šta ljubav može da učini?


Može da sluša bez riječi, da bude prisutna jer to je ljubav. Može da ponudi zagrljaj, da ponudi utjehu jer ljubav je utjeha. Može da priča i da se ponaša nježno, jer ljubav je nježna. Može da bude zahvalna za sve što ona ima jer ljubav je zahvalnost. Može da drži do sebe, da vodi brigu o svom tijelu jer i to je važno, i to je ljubav. Može da izrazi šta je njoj važno jer ljubav je kreativna. Zna da niko nije savršen, pa ima razumijevanja kada se dogode greške. Ljubav je razumijevanje. Može da dva sve od sebe da popravi nešto ako je moguće jer ljubav je trud. Može da slavi ljude koje je voljela prije, jer ljubav je sjećanje. U lijepim riječima može pronaći dobrotu i pružiti nekome podršku ili osmijeh, jer su ljubav male geste. Može da diše zrak koji diše čitav svijet i da zna da su sva stvorenja napravljena od iste zvjezdane prašine jer ljubav je povezanost. Naoružana svim tim znanjem, ona zna da kada tama stigne, ona zna da ima nešto što može učiniti. Može pustiti svoje srce da je vodi u ispravnom pravcu. Jer ona je ljubav, ti si ljubav, mi smo svi ljubav. A sa svom tom ljubavi mi možemo prebroditi oluju i obasjati nebo, svi zajedno.

Ova knjiga je jedna iz serijala knjiga "Ja sam.." od autorice Susan Verde i ilustratora Peter H. Reynoldsa. Promišljena glavna junakinja je glasnik ljubavi. Kad je prijatelj na mračnom mjestu, pita se: "Šta mogu učiniti da unesem svijetlost?" i modelira dobro slušanje, brigu o sebi, i opraštanje, među ostalim srdačnim djelima. S time na umu, porodice mogu razgovarati o načinima na koje je ljubav prikazana.


  • Na koje si načine ti danas doživjela/doživjeo ljubav? Kako si pokazala/pokazao ljubav prema sebi i drugima?

  • Knjiga započinje kada glavni lik ugleda prijatelja kako "prolazi kroz oluju". Šta misliš da to znači?

  • S kakvim si se "olujama" suočavala/suočavao?

  • Kome se možeš obratiti za pomoć kada se osjećaš tužno ili ljutito?


Ova knjiga naglašava da uvijek možete nešto učiniti da pomognete prijatelju u nevolji i da nam ljubav pomaže da prebrodimo životne oluje. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince




bottom of page