top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Hrabri Max - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu

Updated: Aug 17, 2020

Max je neustrašiva maca. Max je hrabra maca. Max je maca koja ganja miševe. Postoji samo jedan problem - Max ne zna kako miš izgleda! Uz (ne)pomoć malo lošeg savjeta, Max se nalazi pred puno većim izazovom. Možda Max ne mora biti hrabar baš uvijek ...

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Hrabri Max, neustrašivi mačić koji više voli oblačiti plašt superheroja nego mašnice, želi da ganja miševe. Postoji samo jedan mali problem: Max ne zna kako miš izgleda. U potrazi za mišem, Max nailazi na različita nepoznata stvorenja i pita ko su; svako od stvorenja kaže ko je i uputi ga gdje se nalazi stvarni miš.



Ovo je Max. Zar Max nije sladak? Max izgleda tako sladak da ga ljudi ponekad kite mašnicama.

Max ne voli biti kićen mašnicama. Jer Max je neustrašiva maca. Max je hrabra maca. Max je maca koje ganja miševe.



Max prvo naiđe na muhu, ona mu kaže da je miš prošao pored nje maloprije. Onda Max vidi ribicu i misli da je ona miš. Naravno, nije, i ribica ga uputi napolje. Napolju, Max vidi ptice i pita i njih da li su one miš. Naravno, one kažu da nisu i upute ga dalje.


Poslije njih, Max naiđe na slona koji je jako uplašen i kaže mu da je Miš upravo prošao pored njega. Max naiđe na zeku, i zeko mu kaže da je Miš blizu.

Kad Max na kraju vidi miša, ne zna ko je! A taj mali vragolan počne da tvrdi da je čudovište - i usmjerava Maxa do uspavanog "miša" u blizini koji - iznenađenje! - je pravo čudovište.

Max stigne do čudovišta i probudi ga. To nije trebao uraditi, jer ga čudovište odmah proguta. Ali, na svu sreću, čudovište kihne i Max mu izleti iz usta. Na kraju, Max odluči da je hrabrost potrebna samo povremeno i to kada ganja “čudovišta”.


Kao i uvijek, postavljam pitanja dok čitam svojim klincima. Ovdje, preporučila bih:


  • Da identificiraju životinje prije Maxa.

  • Ko vam je bio omiljeni lik i zašto?

  • Koji vam je bio omiljeni dio knjige i zašto?

  • Je li knjiga bila smiješna i zašto?


Ova osnovna pitanja podržat će ljubav prema knjizi, kognitivni razvoj i kritično razmišljanje.


Hrabri Max je jednostavna i šarmantna, sjajna priča za klince koji tek počinju da žele da čitaju sa svojim roditeljima. I moram reći, zadnja stranica knjige mi uvijek izmami osmjeh na licu svaki put kad čitam.


 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:




 

24 views
bottom of page