top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Grubzonovo Dijete - Audio Knjige, Slikovnice, Basne, i Bajke

Updated: Aug 16, 2020

Julia Donaldson i Axel Scheffler ponovo se udružuju kako bi stvorili ovaj smiješan i simpatičan nastavak za njihov hit Grubzon. Jedne noći, Grubzonovo dijete zaluta u šumu u potrazi za Velikom Strašnim Mišom. Ali umjesto toga, ona naiđe na malog miša u šumi. . . i odluči da ga pojede! Ali čekaj, šta je to? Sjena vrlo velikog, zastrašujućeg stvorenja pada na zemlju. Je li bi ipak to mogao biti Veliki Strašni Miš? Nastavite da čitate da saznate.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


U knjizi “Grubzonovo Dijete”, mlada kćerka Grubzona skuplja hrabrost i kreće u šumu u potrazi za Velikom Strašnim Mišom na koju ju je upozorio njen tata. Njeno putovanje je dovodi licem u lice sa Zmijom, Sovom i Lisicom, od kojih je svaki usmjerava dalje u šumu u potrazi za legendarnim čudovištem priča njenog tate.


Stari Grubzon reče: “Treba stalno imati na umu

Da se ne stupa nikad u mračnu i duboku šumu.”

“Zašto ne? Zašto ne?”

“Jer ako uradiš tako,

Veliki Strašni Miš će te zgrabiti i završit ćeš napako.


Ona prati tragove u snijegu da vidi do koga je vode. Hoće li naći Velikog Strašnog Miša? Baš kad je skoro izgubila svu nadu, naiđe na malog miša. Odluči da je on savršene veličine za zalogaj nakon njenog dugog putovanja. Ali miš se ne da tako lako. Kaže joj da će zovnuti svog Velikog Strašnog pijatelja kad je već došla tako daleko da ga pronađe.

Grubzonica se boji, ali pristane pa pusti miša. A on se popne visoko i prepadne je svojom sjenom. Čim vidi ogromnu sjenu, Grubzonica pobjegne kući. Tako, još jednom miš pobjedi sa svojim brzim razmišljanjem i lukavstvom.

Jako mi se sviđa da je u pitanju dijete Grubzona ovaj put, i da je mali heroj ženskog spola. Rijetko se vidi hrabra djevojčica koja kreće sama da istražuje u dječjim pričama. Obično je u avanturama koje sam ja čitala kad sam bila mala u pitanju dječak ili životinja muškog spola. Drago mi je da ova generacija ima predstavnika za svakoga u slikovnicama.

Posljednji prizor Grubzonice sklupčane u tatinom naručju je onaj koji su moji klinici najviše voljeli. Znali su da je Grubzonica opet na sigurnom. Također, mogli su prepoznati slike na zidu pećine životinja koje su se našle u knjizi pa im je to bilo zabavno. Meni se ipak sviđa ova obrnuta perspektiva gdje je čudovište ove slikovnice mali miš. Nije glavna tema ove priče, ali podložna pouka je to da možeš u stvari da budeš šta hoćeš, pa čak i strašno čudovište iako si mali miš.

Kao i uvijek, porodice trebaju da razgovaraju o temama i idejama predstavljenim u novim pričama. Ovdje, porodice mogu razgovarati o suočavanju sa strahom. Možete početi sa:


  1. Šta najviše plaši Grubzonovo Dijete kod miša? Nema tačnog odgovora. Ovo je više da podstaknete klince na razmišljanje o onome što je strašno njima u ovoj priči da se možete obratiti na to.

  2. Kako se njen utisak o Mišu mjenja kad se suoči s njim? Da li ste se ikada plašili nečega samo da otkrijete da nije tako loše? Grubzonica se ne plaši malog miša kada napokon stigne do njega. Tako isto, svi mi imamo strahova koji se ne realizuju. Ovim pitanje pomažemo klincima da to sami shvate i osvoje te strahove.

  3. Kako Miš nadoknađuje svoju veličinu i osvaja svoju slobodu od Grubzonovog djeteta? Možete li smisliti neki drugi način na koji bi je mogao prevariti? Ovo je čisto vježba u kreativnosti - poslušajte šta vam vaši klinci kažu i možda predložite neke svoje primjere.

  4. Jel bolje biti jak ili pametan? Zašto?


Ova knjiga je predivan izbor za porodice zbog zabavne rime i divnih ilustracija. Vrlo mala djeca će nekih životinja možda bojati ili ih može uznemiriti početna opasnost miša kada se dva lika sretnu pa je pogledajte prvo da vidite da li je prikladna za vaše dijete. Svakako, knjiga naglasuje pozitivne teme o hrabrosti i vrijednosti mozga nad mišićima i slavi osjećaj sigurnosti koje dijete osjeća kad je kod kuće sa svojim roditeljima. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:
 

48 views

Comentários


bottom of page