top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Grubzon - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Jul 5, 2020

Ovo je priča o snalažljivom mišu koji izmišljenim čudovištem plaši svoje neprijatelje. Prodana je u više od 4 miliona primjeraka diljem svijeta. Grubzon je osvojio nekoliko nagrada za dječju književnost, a postao je i dio pozorišnog repertoara na West Endu i Broadwayu.


 
 

***SPOILERI ISPOD***


Grubzon je slikovnica na koju sam naletjela prije nekoliko godina... iiiiiii zaljubila se. Čitajući ovu slikovnicu svojim dječacima i ja sam uživala u maštovitim idejama malenoga miša koji na svom putu po šumi sreće razne životinje koje ga žele pojesti. Baš me podsjetila na basne Branka Čopić što je jako veliki kompliment.


Pođite dublje u šumicu i otkrijte šta se desi kad ovaj pametni miš naiđe na lisicu, sovu, zmiju i gladnog GRUBZONA. Strah vas je?! Nemojte se bojati, naš maleni miš je vrlo domišljat i svojom lukavošću uspijeva nadmudriti veće životinje. A ko je Grubzon? Taj mišev neobični i vrlo zastrašujući „prijatelj“ potpuno je drugačiji od svih šumskih stanovnika.Kroz duboku šumsku tminu

Miš jedan u šetnju krene.

Dopadne odmah se liji

čim vide oči ga njene…


“Mišiću smeđi, gdje si pošao

Zar ne bi na ručak u jazbinu moju došao?”

“Ljubazno od tebe Lijo, baš mi je žao —

Mene je Grubzon na ručak već zvao.”

“Grubzon? Šta je Grubzon?”

“Grubzon! Zar nije poznat ti on?Grubzon je priča o pametnom mišu, tri velike životinje koje ga žele pojesti i izmišljenom čudovištu, Grubzonu, za kojeg se ispostavilo da je stvaran. Šta je miš uradio kad se u šetnji "dubokom tamnom šumom" suočio prvo s lisicom, zatim sovom i, na kraju, zmijom gdje mu se učinilo da ga svi pozivaju na večeru gdje će on biti glavno jelo? Miš svakom od njih kaže da je krenuo na večeru kod Grubzona.


Kada miš opiše Grubzona, i lisica i sova i zmija se prepadnu. Svaki put kada uplaši jednu životinju, miš kaže: "Zar ne zna ona, da ne postoji nešto poput Grubzona!"Zamislite samo kako se miš iznenadio kada se čudovište iz njegove mašte pojavi pred njim u šumi i kaže: "Ukusan bit ćeš na komadu hljeba!" Pametni miš smisli strategiju kako da uvjeri Grubzona da "strah od njega (miša) vlada".

Pored ritma i rime, Grubzon je dobra knjiga za čitanje naglas djeci jer potiče djecu da ponavljaju. Također, luk priče s prvom polovicom priče o mišu koji zavarava lisicu, zatim sovu, zatim zmiju s pričama o imaginarnom Grubzon-u i druga polovina priče kada miš zavede stvarnog Grubzona uz nesumnjivu pomoć zmije, sove i lisice. Djeca također vole činjenicu da se 1-2-3 reda miša susreću lisica, sova i zmija postaje redoslijed 3-2-1 dok miš ponovo ide do ruba šume, a slijedi ga Grubzon.Nije iznenađujuće da je Grubzon, prvi put objavljen 1999. godine, i dalje popularno štivo. Autorica, Julia Donaldson, napisala je dobru priču sa tako jakim ritmom i rimom je šteta da se ne pročita naglas. Ilustracije Axela Schefflera ispunjene su podebljanim bojama, detaljima i privlačnim likovima.


Zajedno s vašim mališanom zavirite i vi u šumu i pogledajte koje sve to životinje vrebaju na našeg malog mišića i kako će se izvući iz nevolje. Možda kasnije i vi sami možete smisliti nekog svog „Grubzona“. Kakav bi on bio? Kako bi se zvao? Ovakva pitanja će podstaći vašu djecu da više učestvuju i na taj način zavole čitanje.


 

Pratite te nas:


YouTube https://www.youtube.com/channel/UCqnQDySt1ly6anxnfpIEk0Q


Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince
 

64 views

Comments


bottom of page