top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Dnevnik Jedne Žvake - priča o važnosti reciklaže

Dnevnik jedne žvake je edukativna slikovnica o važnosti recikliranja i očuvanja životne sredine. Kroz životni ciklus jedne žvake priča se razvija na vrlo simaptičan način, blizak djeci, i uči ih da kroz brigu za okoliš, donosimo osmjehe mnogima u budućnosti.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Naša priča počinje na polici neke radnje gdje jedna mala žvaka čeka da je neko kupi. Čeka već jako dugo, a nju niko još nije izabrao. Biraju samo ljute žvake koje su na polici pored nje pa se ona zapita da možda ne bi trebala da bude tako slatka i fina, možda bi trebalo da i ona postanje ljuta. Možda bi je tada neko izabrao.


"Pa stvarno ne razumem zašto iko želi da žvaće ljute žvake. Ja sam baš slatka i sigurno finija od tih ljutih žvaka, ali ako se ovako nastavi možda ću i ja presvući odelo i postati ljuta."


Baš kada je skoro izgubila svaku nadu, jedna mala ručica, koja je pripadala jednoj maloj djevojčici, ju je napokon uzela sa police! Žvaka je bila presretna! Napokon je neko izabrao upravo nju! Ali njena sreća nije trajala dugo. Djevojčica je halapljivo pojela poslasticu, a omot nesmotreno bacila u rijeku. Jadni omot je plovio rijekom, tužan što je odbačen, brinući šta će biti snjim, i šta će biti sa rijeke kojoj štete boje koje se nalaze na njemu.

Srećom, naiđe dječak u čamcu koji mrežicom skuplja papire baš kao što je naš omot. Dječak odnese omot i stavi ga sa drugim nekim papirima da se ugrije i osuši. Nekoliko dana poslje, stavi omot zajedno sa ostalim papirićima u automobil, i odnese ih u fabriku. Tu, neka žena ih razdvoji u grupe i omot prečuje kako radnici fabrike pričaju da će da sve papiriće pretvore u ukrasni papir. Jako se obraduje mogućnosti da još nekome stavi osmijeh na lice. Omot od žvake, sada ukrasni papir, je bio dio radosti neke nove porodice, a zatim je opet krenuo nazad u fabriku, spreman za nove avanture.

Vrlo rado i često čitam razne slikovnica. Pročitala sam ih gomilu od 2011 kada sam postala mama, ali moram priznati da mi čitanje "domaćih" slikovnica pruža unikatno zadovoljstvo. Ova priča djeci na pristupačan način objašnjava važnost i postupak recikliranja. Pa, s time na umu, možemo da razgovaramo sa klincima na sljedeći način.

  • Šta je recikliranje? (Ovakvim pitanjem spoznajemo šta djeca već znaju o temi i gdje mi trebamo da dopunimo to znanje).

  • Kako se žvaka osjećala dok je čekala da je neko kupi u radnji? A kada ju jedjevojčica kupila? Zašto?

  • Kako se omot od žvake osjećao kad ju je djevojčica bacila u rijeku? Zašto? (Ovdje možemo da razgovaramo o emocijama ali i zabrinosti oko zagađivanja)

  • Kako se omot osjećao kada je shvatio da će biti recikliran u ukrasni papir? Zašto?

  • Zašto je recikliranje važno?

  • Kako mi možemo da recikliramo zajedno?

Ovakvim pitanjiam pomažemo djeci da se povežu sa pričom. Ko zna? Možda naša djeca budu generacija koja napokon shvati da je planeta zemlja resurs koji treba da se zaštiti pa to i postignu. Uživjate!


Kupite sebi kopiju ove divine slikovnice na linku ispod
ili posjetite instagram @magicna.tufnica i pošaljite poruku autorici (Milana Lazarević).
 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





bottom of page