top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Dani i Dinosaur - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Dani obožava dinosauruse. Kad ga ugleda u muzeju i kaže, „Bilo bi lijepo igrati se s dinosaurusom“, jedan glas mu odgovori: „I ja mislim da bi bilo lijepo igrati se s tobom“. Tako započinje Danijeva divna avantura sa dinosaurusom, ali dinosaurus nije obična igračka. Čak i većina svakodnevnih aktivnosti postaje izvanredna, poput pronalaska dovoljno velikog mjesta za sakrivanje u igri žmire. Ali Dani može starog dinosaura naučiti novim trikovima. To je najbolji dan koji je ovaj dinosaur imao u stotinu milijuna godina!

 
 

***SPOILERI ISPOD***

Prvobitno objavljena prije više od 40 godina, ova klasična priča savršena je za zajedničko čitanje. Dani se šeta gradom s pravim živim dinosaurima. Bez obzira da li jedu sladoled ili igraju skrivače, njih dvoje se zabavljaju bolje nego što je dinosaur mogao u zadnjih sto miliona godina - i to sve u jednom danu.

Kad sam nedavno birala novu knjigu za YouTube kanal, naišla sam na Dani i Dinosaura. Moram priznati, nisam razmišljala o knjizi Syd Hoffa godinama, ali odmah sam se nasmiješila. Morala sam je ponovo pročitati i podjeliti sa mojim omiljenim klincima.



Dani je obožavao dinosauruse. Volio bi da ga ima.

"Žao mi je što nisu živi", rekao je Dani. "Bilo bi lijepo igrati se s dinosaurusom."

"A ja mislim da bi bilo ljepo igrati se s tobom", rekao je glas.

"Možeš li?" pitao je Dani.

"Da", rekao je dinosaur.

"Oh dobro", rekao je Dani.

"Šta ćemo sada?"

"Mogu te provozati", rekao je dinosaur. Spustio je glavu da bi se Dani mogao popeti na njega.

"Idemo!" rekao je Dani.


U knjizi se nalazi Dani, mladić čiji dan u muzeju postaje puno bolji kad upozna pravog Dinosaura. Njih dvoje provode dan zajedno, krećući se ka centru grada, u zoološki vrt i konačno provodeći neko vrijeme igrajući se sa Danijevim prijateljima iz komšiluka.



I stvarno, ova knjiga nema neki vandredni zaplet, samo niz događaja, gledajući kakav bi iz dana u dan bio život kad biste sa sobom imali džinovsku životinju koja je dinosaur. Ovo je definitivno slučaj kada su slike podjednako važne kao i riječi na stranici jer je ponekad tekst više opis za sliku. To nije prigovor jer se njih dvoje spajaju u vrlo zabavnim trenucima.

Ova mi je knjiga stvarno bila jednako zabavna koliko sam je i pamtila. Iako je tekst ograničen jer je ovo slikovnica, ipak možete osjetiti vezu koja nastaje između Danija i Dinosaura. Ili je možda samo zato što je ovo ispunjenje želja. Ko u tom dobu nije fasciniran dinosaurima? A ideja da dan provedete zabavljajući se sigurno je privlačna. Knjiga govori o toj želji. A ima puno stranica koje izazivaju osmjehe ako ne i smijeh.




Jedna stvar koju sam primijetila čitajući ovu knjigu kao odrasla osoba je nedostatak prelazaka. Kao što sam napomenula ranije, neke su stranice više slika s natpisima. Osjeća se pomalo naglo, barem ovoj odrasloj osobi. Nikad nisam primijetila kao dijete, a sigurna sam da ni djeca danas neće imati ništa protiv. I zaista, izuzetno sam izbirljiva.


Slike vrište stil 50tih, od umjetnosti do stila odjeće. Međutim, to je nešto što će odrasli pokupiti dok se djeca neće brinuti.


Ova je knjiga klasificirana kao jednostavan čitatelj. Postoji nekoliko riječi s kojima bi početnici mogli imati problema, ali odrasla osoba im treba pomoći da proširuju svoj vokabular. Većina riječi za njih neće biti problem.


Knjiga je iz 1950-ih, ali magija je živa i danas. Dani i Dinosaur je lagana za početnog čitača i oduševiti će djecu generacijama koje dolaze.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


 

276 views
bottom of page