top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Bosonogi Lisac - Priče iz žirove šume - otklopi me i zaviri slikovnica

Bosonogi Lisac je duhovita pričica o tome kako stari Lisac po kući traži svoje čarape i pritom nailazi na različitu odjeću. Svaka stranica pruža klincima priliku da otklope tajni prozorčić i zavire da vide šta je iza njega. Pri tome pomažu divne ilustracije i jednostavne rime. Da li će lisac pronaći svoje čarape?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Stari Lisac se budi i ubrzo shvaća da nema nigdje njegovih čarapa. Odmah kreće u potragu i stiže do škrinje gdje zaviri ali ne nađe čarape nego potkošulju. Obuće je ali još uvijek mu je hladno po nožnim prstićima, pa nastavi da traži svoje čarape. Stigne do podno stepenica i tu nađe košulju, ali ne i čarape. I nju obuće, ali nastavi u potrazi za svojim čarapama.


Stari se Lisac probudi! Čarapa nema - čudom se čudi.


Stigne do vitrine sa šoljicama i ostalim suđem, i tu nađe kravatu, ali ne i čarape. Stavi kravatu na sebe, ali se i dalje žali da su mu stopala smrznuta pa nastavlja da traži čarape. Stigne do kupatila i tu, ispod prostirke na podu, nađe šešir! Ali čarapa i dalje nigdje.

Sitgne Lisac tako do stojećeg sata, i zaviri i unutra i napokkn nađe jednu čarapu. Ali njemu trebaju dvije! Gdje bi ona mogla da bude druga čarapa? Lisac stiže do šarene kutije i nađe je tu.

Svi mi ponekad izgubimo čarapu, pogotovo kad je riječ o klincima. Koliko puta smo pitali "gdje su ti čarape" ili meni lično još smješnije "gdje ti je čarapa" u jednini. Nekako jeste moguće izgubiti samo jednu, ne samo u vešu nego tokom normalnog dana. Lisac je, čini se, izgubio čitavu garderobu i iako traži samo čarape, uspije da se obuće od glave do pete tokom potrage. Prati ga mala mišica pa se pitam da li je ona u stvari sakrila sve njego stvari ili je Lisac lumpovao noć prije pa sve razbacao.

U ovoj priči nema pitanja za neku dublju analizu ili emotivni razvoj. Možemo istaknuti da je lijepo imati prijatelje koji nam pomažu kao što Mišica pomaže Liscu, naravno. Možemo tako i istaknuti koliko bi Liscu bilo lakše da sve to nađe da je složio sve i ostavio tamo gdje stoji. Mama u meni je to svakako mumljala Liscu dok je tražio svoje čarape po neurdnoj kući (šešir u kupatilu ispod prostirača!!). Ali, ja mislim za ovu priču da je lijepo samo se usredotoči na zabavu. Dopustite klincima da probaju da pogode šta se nalazi iza svakog poklopca prije nego što ga otvore i da probaju da to urade bez vaše pomoći. Ovim im pomažete da razvijaju deduktivno rezonovanje i kognitivno razumijevanje.

Nije tajna da obožavam ovaj slavni tim autorice Julie Donaldson i ilustratora Axel Schefflera. Ni ovaj put nisu razočarali. Inače su njihove priče malo duže i dublje, ali i ova je simpatična pogotovo za mlađu djecu. Ja bi je preporučila mališanima od 2-6 godina. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


 

254 views

Comments


bottom of page