top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Boje Bijele Zečice - Otkrijte boje s malim zečevima

Bijela Zečica u boji pokazuje miješajuća svojstva primarnih boja kada se uroni u tri velike kade s bojom. Ona skakuće iz jednog lonca u drugi, mijenjajući boje dok ide, dok ona ne završi, kako? Saznajte više na linku ispod - nova slikovnica je spremna za čitanje / gledanje / slušanje na našem YouTube kanalu, Knjige Za Klince.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Jedan znatiželjni skok, i pljus! Bijela Zečica završi u kanti žute boje. Ubrzo mali zec skače iz kante u kantu i uči sve o bojama i njihovom miješanju.


Jednog dana, Bijela Zečica je pronašla tri velike kade boje: crvenu, žutu i plavu.


Jednoga dana, Bijela Zečica naiđe na tri kade boje, svaka od kojih je puna primarnih boja: crvena, žuta, i plava. Zečica prvo ugleda žutu kadu i privuče je njena sunčanost. Brzo skoči i iznenadi se kad shvati da je postala žuta. Onda vidi crvenu i zapita šta bi se desilo da skoči i u nju. Kada skoči, vidi da joj je krzno narandžasto. Tada zaključi da žuta i crvena čine narandžastu.

Odluči da se okupa i skine boje sa sebe da bi skočila samo u crvenu. Bućne se opet i postane žarko crvena. Ugleda plavu kadu i pomisli da izgleda kao da bi se tu mogla rashladiti pa skoči i u nju. Iznenadi se kada shvati da je postala ljubičasta. Divi se raskošnom kraljevskom krznu. Ipak, ljubičasta princeza odluči da se okupa i opet sapere svu boju sa sebe.




Vrati se u plavu kadu, ali ona joj se čini prehladna. Zato začas skoči u sunčanu žutu. Tada postane zelena. Shvati da plava i žuta zajedno čine zelenu. Kada krene da se opet istušira i sapere svu boju sa sebe, nema vode. Ostalo je samo malo crvene farbe. Zečica skoči unutra da vidi šta će da se desi. Zečica tada postaje smeđa. Sazna da žuta, plava, i crvena čine smeđu boju. A smeđa joj baš paše.

Ove sedmice nam je tema "boje" pa sam već obradila jednu knjigu koja je nefikcija. Kada radim knjige po sedmičnoj temi, uvijek volim da odaberem različite žanrove. Nisam ovu nikada pije čitala, i baš sam istraživala neku priču, fikciju, koja je zabavna, a obrazovna. Ilustracije su me prvobitno privukle da izaberem ovu slikovnicu. Bila sam prijatno iznenađena slatkom Zečicom i baš mi je bilo drago da vidim kraj, kada dodaju crvenu plavoj i žutoj na naprave smeđu. Inače knjige koje su namijenjene učenju boja, rijetko kada miješaju boje, a još rijeđe, ako i ikada, uključe smeđu.

Ljubazan humor pokazuje da su zečići talentirani koliko god mogu. Ova knjiga je savršena za sve uzraste, ali se preporučuje od 6 mjeseci do pet godina. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

62 views
bottom of page