top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

1 Kolačić, 2 Stolice, 3 Kruške: Brojevi Svugdje - Slikovnica za učenje brojeva i brojanja

Pet prstiju na stopalima, dvanaest kolačića, devetnaest komadića slagalice oko nas. Koliko brojeva možete izbrojati na stranicama ove knjige? Krećemo na avanturu da ih sve zajedno nađemo i izbrojimo - čak do dvadeset.

 

http://www.youtube.com/watch?v=y5KvQ7ud1zk

 

***SPOILERI ISPOD***


Slikovnica počinje sa postavljanjem nekoliko osnovnih pitanja. Pita čitače koliko imaju prstiju, koliko ušiju, i koliko nosova. Onda autorica najavi da ćemo da brojimo do dvadeset. Počinjemo sa brojem jedan i prelijepe fotografije nam pokazuju slojeve toga broja time što ima nekoliko slika. Na tanjiru ima jedna torta sa jednom svijećom. Iako imaju tri stvari, ipak je svaka po jedna.


Da li ti možeš da izbrojiš koliko imaš prstiju?

Koliko ušiju?

Koliko nosova?

Zajedno ćemo da brojimo sve do dvadeset.

1, 2, 3, počnimo.


Broj "dva" uvodi koncept sabiranja. Slikovnica predstavlja dva kipa i dvije sove pa objasni da jedan plus jedan je jednako dva. Broj tri je prvi broj gdje autorica ponavlja sve brojeve od početka sa fotografijama kruški, cvijeća, i krofni. Broj četiri predstavlja pojam razlika. Četiri može da bude četiri stolice koje su iste ili četiri potpuno različite zastavice ili dva para. Pet povezuje ljudsko tijelo i navodi djecu da opet broje na sebi, ovaj put prste na stopalu.

Broj šest je većinom o cvijeću. Broj sedam opet traži čitatelja da se uključi tražeći da broje žumanca u posudi, pa onda voće u redu, i na kraju čarape u kutiji. Broj osam opet spominje sabiranje, jer obrazloži da sedam kad dodamo jedan čini osam. I opet traži da brojimo jabuke, olovke, i latice na cvijetu. Devet ne spominje množenje direktno, ali ga predstavlja time što postavlja dugmiće u redove pa traži da brojimo redove. Deset nas opet vraća na naše tijelo, i traži da brojimo prstiće na rukama. I napominje da je brojanje sa prstima jako korisno.

Onda brojimo jagode i bojice do jedanaest. Broj dvanaest predstavlja sat i objašnjava da nam broj dvanaest pomaže da znamo koliko je sati. Brojimo flomastere i pruge do trinaest. Broj četrnaest opet napominje da možemo da imamo parove, u ovom slučaju viljuški i noževa, koji mogu da sačine broj. Brojimo lišće i lale do petnaest.

Broj šesnaest opet predstavlja redove i napominje množenje. Brojimo oblike napravljene od malih perli do sedamnaest. Broj osamnaest nam pokazuje da krugovi mogu da budu dvodimenzionalni ili trodimenzionalni. Brojimo kolačiće i komadiće slagalice do devetnaest. Za kraj brojimo dvadeset jaja. Onda nas autorica pita o oduzimanju to jeste kaže ako oduzmemo svih dvadeset koliko će nam ostati. Naravno, ostane nam nula. Za kraj nas pita šta još sve možemo da brojimo.

Ovo je vrlo lijepa slikovnica za brojanje sa jasnim, živopisnim fotografijama. Takođe je vrijedno napomenuti da ona ide do dvadeset umjesto do deset kao većina takvih knjiga. Jako mi je drago što sam našla slikovnicu koja sadrži nulu .Inače ovakve slikovnice je ne uključuju ali je i ona broj i važno je da se uči.



Ova slikovnica za brojanje je jednostavna i korisna, a nije ona koja je umjetnija i manje praktična. Ovo nije fikcija kao prethodna slikovnica koju sam uradila za učenje brojanja. Aktivno uključuje djecu i pokuša da ih navede da razmišljaju o brojevima kao dijelom njihovom svijeta. Namjenjena je da nas angažira da pronađemo i prebrojimo stvari oko kuće ili u stvarnom svijetu za djecu od tri do pet godina. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

56 views
bottom of page