top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Velikodušno Drvo - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Ovo je priča o jednom drvetu i njegovom dječaku. Dječak bi svakog dana dolazio do drveta da jede jabuke, ljulja na njenim grana, ili kliza niz deblo ... i drvo je bilo sretno. Ali kako je dječak ostario, počeo je tražiti više od drveta, i drvo je davalo i davalo i davalo.

U ovoj nježnoj priči, Shel Silverstein je stvorio dirljivu parabolu za čitatelje svih uzrasta koja nudi pouku o daru davanja.

 
 

Ovo je priča o dječaku i drvetu jabuke. Kad je mlad, dječak voli jesti jabuke sa drveta, ljuljati se na drvetu i sjediti pored njega. Čak je i urezao srce na drvetu, s inicijalima, „Ja + T“.Bilo jednom jedno drvo

I voljelo je jednog malog dječaka

Svaki dan bi dječak dolazio

I sakupljao otpalo lišće

Pretvorio ga u krunice i pretvarao se da je kralj šume...


Godine prolaze, a dječak izrasta u tinejdžera, urezajući novo srce iznad prvobitnog, s inicijalima pretpostavljamo svoje djevojke. Prođe još više godina, a dječak se napokon vraća drvetu. Iako mu drvo nudi da se ljulja i jabuku za jelo, dječak (tad mladić) tvrdi da nema namjere da se igra kao dijete i da je više zainteresiran za zarađivanje novca. Drvo mu graciozno nudi svoje jabuke za prodaju. Mladić ih pokupi i opet nestane.

Godine prođu i dječaka nema dugo. Kad se vrati, drvo mu opet nudi da se igra, ali mladić, sada čovjek, se žali da je nezainterosovan, i traži kuću. Drvo, prilično željno da ga usreći, ponudi mu svoje grane da sagradi kuću svojoj ženi i djeci.


Kasnije se dječak vraća (sada u srednjoj životnoj dobi), tvrdeći da mu treba čamac, a drvo mu nudi deblo! Godinama kasnije, dječak je već prilično star i vraća se u drvetu jabuka, koje je sad već panj. Drvo više nema šta da ponudi svom dječaku, ali pošto je on prestar za išta više, koristi panj da se odmori - i drvo je sretno.

Ja bih željela bih knjigu smatrati pričom o bezuvjetnoj ljubavi koju roditelj pruža djetetu - roditelj daje ono što može, potpuno svjestan (i uglavnom sretan) da će dijete postati neovisno od roditelja. Dječak / muškarac jasno razvija svoj vlastiti život. To samo po sebi nije tužno. Priča se može posmatrati kao ona koja natjera ljude da razmišljaju. Iz priče se može izvući nježna lekcija o uvažavanju, a to je lekcija dovoljno suptilna da, ako se pokupi, može biti sve moćnija samo zato što se nikada nije prisiljavala nazor. Pa postavite sljedeća pitanja:

- Mislite li da dječak previše traži od drveta?

- Mislite li da dječak uzima drvo zdravo za gotovo?

- Da li biste se ponašali drugačije nego dječak?

Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da se stave u poziciju u kojoj možda ne bi inače imali priliku da budu. Kada im damo priliku da gledaju stvari sa drugačije ili tuđe perspektive, tako ih učimo empatijom.


Ovaj stil slikovnice, sa rijetkim tekstom i jednostavnim crtežima, svrati pažnju na svečanost ove priče i usredotočuje njenu moć. Autor Shel Silverstein gleda na ciklus dječaka i izaziva čitatelje svih uzrasta da razmišljaju o tome kako ponekad uzimaju voljene osobe zdravo za gotovo. Mnoge će slike čitatelje možda raztužiti: dječak zagrli drvo drhtavim rukama, adolescentni momak se nasloni na stablo, izgubljen u mislima. I drvo također prolazi kroz faze: od lisnatog do zrelog voća do grana i, na kraju, do samog panja. Čitaoci će je možda smatrati ili zaista dirljivim ili pomalo tužnim. Mala djeca imaju tendenciju da pronađu utjehu modela bezuvjetne ljubavi. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


YouTube https://www.youtube.com/KnjigeZaKlince

Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince
 

210 views

Comments


bottom of page