top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Skučena Kuća -- Napisala Julia Donaldson - Audio Knjige, Slikovnice, Basne, i Bajke i PRIČE

Updated: Sep 4, 2020

Stara teta živi sama u svojoj kući, ali nije sretna - kuća joj je jednostavno premala, čak i za nju samu. Šta ona može učiniti? Mudri starac zna: savjetuje je da dovede bučnu gomilu životinja sa farme. Kad ih teta ponovo otjera, zadivit će se koliko je velika njena kuća!

 

 

***SPOILERI ISPOD***Živjela starija teta sa stolom i dvije stolice Sama u svojoj kući s vrčem na vrh police Neki je mudri starac čuo kako gunđa jecajući "Stvarno nema dosta mjesta u ovoj mojoj kući. O, starče mudri, pomoć mi pruži kuća je toliko skučena da mi jedva služi!"Ovo je priča o teti koja se žali da je njena kuća "skučena" i pita mudrog čovjeka, nekog starca, za pomoć. Mudri čovjek joj kaže da uvede kokoš u kuću. Iako nije sasvim razumjela zašto on to predlaže, teta ga posluša i uvede kokoš. Kuća joj se čini još manja sada, pogotovo kad kokoš snese jaje pa razbije vrč svojim lepetanjem po kući.

Opet se teta počne žaliti da je premalo mjesta u njenom domu i opet pita mudrog čovjeka za pomoć. On joj predložio da uvede kozu u kuću. Ona opet posluša, ali joj tada bude još tjesnije. Prvo što koza uradi je razbi jaje pa napravi još veći nered i počne da jede namještaj. Kokoš i koza se nikako ne slažu pa teta opet kuka i zove mudrog starca da joj pomogne.

Starac joj preporuči da unese i prase u kuću. Ona opet posluša, ali onda bude još manje mjesta. Uz sve to, prase još počne da jede svu hranu iz ostave. Šta će jadna teta, opet zovne mudrog starca u pomoć. On joj preporuči da uvede još i kravu. Ogromna krava počne rusvaj da pravi i teta zove starca mudrog u pomoć opet.

Na kraju knjige teta govori mudrom čovjeku da je kuća premala za sve životinje i za nju. Mudri čovjek zatim govori teti da izbaci sve te životinje iz kuće. Teta opet posluša i na kraju shvati da joj je dosta mjesta bilo čitavo vrijeme. Bila je jako zahvalna i počela je da pjeva i da pleše.

Ova priča je predivno jednostavna, ali efektivna. Omogućuje djeci da istražuju ideje o tome šta imaju u životu, šta im se ne sviđa i šta vole. Inače, knjige Julie Donaldson su idealne za malo stariju djecu, možda od nekih 4-5 godina pa nadalje. Ali, pošto je ova jako smiješna, i u njoj ima životinja koje manji klinci mogu da prepoznaju, može se koristi za učenje na više nivoa. Za manju djecu, treba često pauzirati kroz čitanje pa im dati da imenuju različite životinje ili druge predmete koje mogu da prepoznaju. Starija djeca već mogu da počinju da shvate neke teme koje su prisutne u ovoj priči kao što su zahvalnost ili perspektiva.

Perspektivu je jako teško naučiti klincima. Ova slikovnica je savršena baš za tu lekciju. Pouku je vrlo lako shvatiti, a slikovnica ima dovoljno prostora za raspravu. Puno je prilika za razgovor u ovoj malo šašavoj priči. Na primjer, možete početi sa:


  • Kolika je u početku bila kuća? Kolika je na kraju kuća? Je li se promijenila veličina kuće tokom priče?

  • Je li teta mislila da je njena kuća na početku velika ili mala? Šta na kraju misli o svojoj kući?

  • Je li teta bila sretna na kraju? Zašto mislite da je teta sretnija na kraju knjige?

Na kraju klince možete dovesti do poruke da svi trebaju cijeniti ono što imaju. Pouka je divna, ako mislite da vam je život težak, pokušajte ga znatno otežati. Tako ćete se bolje osjećati kad se vratite na normalu. Stvari uvijek mogu biti gore i često ne cijenimo ono što imamo sve dok ga ne izgubimo. To Julia Donaldson dočara na veoma smiješan, klincima zabavan i dostupan način. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


YouTube https://www.youtube.com/KnjigeZaKlince 

47 views

Comments


bottom of page