top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Prase se Igra Skrivača - Slikovnica Za Otvaranje - Video Slikovnica, bajka, basna za djecu

Updated: Aug 16, 2020

Prasica traži Koku, ali Koke nigdje nema. Ali Prasica ne odustaje. Usput nalazi druge prijatelje, koji joj pomognu u potrazi. Krenite sa njom i vi da joj pomognete u ovoj "otklopi me i zaviri" knjizi.⁠

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Ovo je još jedna priča iz žirove šume, specijalni set od četiri knjige predivnog i maštovitog tima pisačice Julie Donaldson i ilustratora Axel Schefflera. Prasica i Koka odlučuju se igrati skrivača. Prasica broji do deset dok se Koka ide sakriti. Prasica je traži iza kapije i podižući zakrilcu otkriva Kosa koji prati Prasicu da potraži Koku. Onda Prasica gleda u šator ali Koka nije ni tamo. Umjesto, tamo otkriju Zeca koji se pridruži potrazi. Zatim Prasica gleda iza ogromne deke na štriku za veš i podižući ga otkriva Vjevericu koja se također pridružuje u potrazi za Kokom.


"Zaigrajmo se skrivača" Koka kvokne glasom svojim

"Može" kaže Svinja, "Evo ja do deset brojim"

Svinja do skrovišta sad mora naći put

Vidiš li ti gdje se krije kljun nečiji žut.


Stižu u voćnjak jabuka i pronalaze veliku kantu. Krzneni rep viri iza nje i misle da je Koka tamo, ali kada otklopimo slikovnicu vidimo da je to Puh. Krene i on sa njim a i stignu svi do velikog grma crvenih ruža. Pogledamo tu, ali ne nalazimo Koku nego Jazavca. I on se pridruži skupini.

Umorna, Prasica zaključuje da je vrijeme za njihov čaj i piknik i kreće prema ogromnoj korpi koja je postavljena na dekicu na kojoj su servirani tanjiri i čaše na sve strane. Još uvijek nema nigdje Koke, ali možda ako se svi potrudimo i zavirimo u korpicu, nađemo je. I naravno, tu je!

Ovo je divna prilika da djeca nauče imena nekih životinja koje možda prije nisu vidjeli. Većinom kada djeca uče o životinjama, uče neki standardni set: mačka, pas, kokoš za domaće ili pak lav, slon, žirafa za divlje životinje. Ovdje mogu da nauče o puhu i jazavcu što nisu baš neke životinje koje inače vidimo u knjigama za klince.

Zato što tražimo Koku, možemo da učimo djecu kako da kategorišu karasteritike različitih životinja. Dakle, pitajući ih kakve karakteristike Koka ima ili nema, učimo ih kritičko razmišljanje i deduktivnom rezonovanju na klincima jako zabavan način. Prije nego što otvorimo jedan od prozorčića, uvijek viri jedan dio životinje. Pa tu pravimo pauzu i pitamo klince šta bi moglo biti ispod. To daje djeci priliku da učestvuju u priči ali i da prepoznaju životinje po njihovim unikatnim osobinama.

Ova nam knjiga daje priliku da razgovaramo o životinjama koje žive u našem okolišu. Pošto znamo da Julia Donaldson živi na selu u Velikoj Britaniji, možemo to i napomenuti klincima. Julia piše priče sa životinjama iz svog okoliša. Pa, možda da postavimo klincima pitanja kao:


-Koje životinje žive u tvom okolišu?

-Ako odemo u šumu, kakve životinje možemo tamo da nađemo?

-Ima li kod naš puh ili jazavac? Zašto?


Ovakvim pitanjama podstičemo klince da razmišljaju ne samo o sebi, nego i o svom okolišu i svijetu. Pomažemo im da shvatimo koliko je velika planeta i možemo čak da razgovoramo o tome kako klima utiče na životinje koje se nalaze u različitim dijelovima svijeta.

Ovo je zabavna slikovnica s čvrstim stranicama i preklopima za koje je zagarantovano da uključe klince u igru sa Prasicom i Kokom. Zato što na svakoj stranici možemo vidjeti dijelove životinja koji izviruju iza zakrilca, djeca mogu da prepoznaju dijelove životinja kao i da predviđaju ko bi mogao biti iza zaklona. Klinci također mogu slušati opisne tragove koji idu uz svaku skrivenu životinju kako bi razmišljali o tome ko bi to mogao biti. Ne mora da bude svaka priča komplikovana, ali razgovor je uvijek moguć sa klincima i svaka priča je prilika za učenje nečeg novoga. Kada damo klincima slobodu da se izraze, pa čak i kada pogriješe to njima gradi osjećaj samopouzdanja. Na nama je da jednostavno pordžimo svoje klince u zabavi i igri. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


 

95 views

Comentários


bottom of page