top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Pogodi Koliko te Volim -Priča za laku noć i ljubavi roditelja

"Pogodi koliko te volim" kaže maleni zec boje meda svom tati. I tako počinje ova divna priča gdje maleni zec boje meda pokazuje tatici koliko ga voli: koliko može raširiti ruke i koliko visoko može skočiti. Ali veliki zec boje meda, koji može raširiti ruke dalje i skočiti visočije, malog uvijek voli više. Onda mali zec boje meda kaže da voli tatu sve do mjeseca. Da li će Tata Zeko uspjeti da ga nadmaši?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Maleni zeko boje meda se sprema da ide na spavanje. Kao i sva mala djeca, pomisli da je to savršena prilika za razgovorm sa svojim tatom. Tako počinje sa ispitivanjem. "Pogodi koliko te volim" kaže mali zeko svom tati, a tata kaže da to ne može da pogodi. Pa mali zeko, da se dokaže u ljubavi i možda i veličini, raširi ručice koliko može i kaže "ovoliko". A tata zeko raširi svoje ruke, koje su znatno veće, i kaže malom da i on njega voli "ovoliko".


Maleni zec boje meda,

koji se upravo spremao na spavanje,

se čvrsto držao za dugačke uši velikoga zeca boje meda.


Maleni zeko vidi da je tata veći, i da to znači da ga voli više. Ali ne odustaje tako lako. Podigne svoje malene ručice i dosegne koliko god visoko može doseći i kaže da voli tatu koliko može da dosegne. A tata, pošto je još uvijek veći, podigne svoje ruke i kaže da malog voli koliko on može doseći. Mali zeko još ne odustaje, nego se okrene naglavačke i kaže da voli tatu do stražnjih šapica. Ali veliki zec je i dalje veći pa digne malog iznad svoje glave i kaže da i on njega voli do njegovih stražnjih šapica.

Maleni zeko proba još da skoči koliko god visoko može da dokaže tati da ga voli više, ali tata skoči visočije. Maleni zeko shvati da je to bitka koju ne može pobjediti jer je tata veći pa okrene pažnju na dolinu i veselo izjavi da on voli tatu sve do kraja putića i čak do sela. A tata samo nadoveže da ga voli preko sela, čak i do brda. Iscrpljeni mali zeko zna da je to jako daleko i sumnja da ima išta dalje. Tada pogleda u nebo i pomisli da nema ništa dalje od neba pa kaže tati da ga voli čak do mjeseca. Kako to kaže, tako i zaspe. Tata smjesti malog zeku u udobnu postelju od lišća, poljubi ga i zagrli nježno, i za kraj mu šapne da ga voli do mjeseca i natrag.


Veoma je lako pročitati ovu knjigu i misliti da je riječ o nekoj vrsti natjecanja. Ali nije u tome stvar. Poanta ove priče je ljubav, odnosno roditeljska ljubav prema djeci. Svi znamo, bez obzira koliko nas naša djeca vole, naš je cilj kao roditelja naučiti ih da vole druge ljude. Stoga znamo da ćemo ih uvijek voljeti više. Da, čak do i mjeseca pa i nazad. Nije stvar da se natječu ko koga više voli, nego da jedno drugom pokažu da se vole. Također bih željela istaknuti da većina slikovnica napisana o ljubavi majke i dijeteta, a ova je sa tatom pa mi je to bilo pravo simpatično.

Kao i u svakoj knjizi, možemo uvijek iskoristi tekst kao priliku za razgovor sa klincima. Možete početi sa nekim fizičkim aktivnostima:

  • Koliko visoko možeš doseći? Koliko daleko možeš skočiti? Itd.

  • Tata Zeko pokazuje malom zeki koliko ga voli na različite načine (navedite nekoliko). Kako tebi tata/mama pokazuju da te vole?

  • Kako ti pokazuješ tati/mami da ih voliš?

Djeca će možda navesti fizičke atribute ljubavi kao ljubljenje i grljenje ili neke druge kao hrana, odjeća, itd.. Obje opcije su sasvim u redu, samo je važno da djeca probaju sama da smisle odgovor. Sasvim je u redu da im date koju ideju tu i tamo, ali pokušajte da im pustite da se prvo sami dosjete.Ova slatka mala priča je savršena za laku noć pa sam je obradila u tihom stilu, šaputnim glasom i nježnom muzikom. Zar ima ljepša poruka za djecu pred spavanje - volim te do mjeseca i natrag. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

 

1,091 views

Comments


bottom of page