top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Poštar Medo - Slikovnica Za Otvaranje - Video Slikovnica, bajka, basna za djecu

Updated: Aug 16, 2020

Poštar Medo piše pisma svojim prijateljima. Ali o čemu bi mogla biti njegova pisma? Podignite zakrilce i pridružite se Žabi, Vjeverici i Krtici za Medino posebno iznenađenje u ovoj "otklopi me i zaviri" knjizi.⁠

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Poštar Medo piše tri pisma i odlazi da ih odnese svojim prijateljima. Na putu prolazi pored drveta gdje se otvori zakrilca pa otkrije Vjevericu kako jede žir. Medo preda pismo za vjevericu, i onda su mu preostala samo dva pisma. Medo nastavi da hoda i tako naiđe na kuću kraj rijeke i tamo neko živi. Ko je? To je Žaba, tako da Medo ostavlja pismo i njoj. To znači da mu je ostalo još samo jedno pismo.


Jedno, dva, tri pisma piše Medo,

u kovertu svako meće.

Pa poslat pisma krene.

Koga u ovom stablu sreće?


Zatim Medo nailazi na hrpu zemlje koja ima vrata. A iza vrata je Krtica. Medo je tamo ostavio svoje treće pismo i sada mu više nije ni jedno preostalo. Primaoci čitaju njihova pisma i Žaba otvori svoje i pokazuje da su pisma u stvari pozivnice sa velikim natpisom 'Dođi na moju zabavu'.


Medo se vratio kući, pekao je i kuhao je i otvarajući zakrilicu rerne otkriveno je da peče kolač. Posljednji preklop koji se podiže otkriva troje posjetitelja na vratima Medine kuće, a svaki od posjetitelja ima poklon u rukama. 'Sretan rođendan, Medo!'


Ova bi knjiga bila prikladna za klince u ranim godinama (2-5 godina), jer je veoma dostupna jednostavnim jezikom i lakoće slijediti radnju. Bila bi sjajna knjiga za čitanje djeci u obdaništu ili predškolskog doba, jer uvodi brojeve i brojanje. Postoje 3 pisma koja treba dostaviti, 3 različite veličine, Medo prima 3 gosta itd. Za djecu koja tek počinju učiti brojeve, prva tri broja upravo su i dovoljna. Svaki put kada dođemo na brojanje u priči, možemo da skrećemo pažnju na to i postaviljamo pitanja.

- Koliko pisma ima Medo?

- Koliko prijatelja ima Medo?

Pitanja trebaju da budu jednostavna i odgovor treba da bude isti i da se ponavlja. Ponavljanje će pomoći djeci da razviju svoju kognitivnu sposobnost prepoznavanja nizova brojeva a to je osnova za učenje za brojanje....

Priča bi također bila dobra za temu pismenosti, predstavljajući klincima kako treba pisati pismo i ili čak za učenje kako da pišu svoja imena (da se potpišu). Angažujte dijete i pitajte ih da nacrtaju nešto i da se potpišu na crtež pa onda zajedno to stavite u kovertu pa pošaljite nekome ili dostavite nekome. Klincima bi to bilo zabavno, a naučili bi nešto. Naravno, bilo bi i divno voljenu osobu iznenaditi sa pažljivim darom kao što je pismo. Ja ih lično obožavam, ali ih rijetko ko sada šalje.

Također je dobra za upoznavanje veličina (mala, srednja, velika). Na svakoj stranici možete pronaći predmete različitih veličina, a zatim zamolite dijete da ih organizira po veličini. Pitajte ih:

- Šta je najmanje?

- Je li leptir mali, srednji ili velik? (Ne mora biti leptir, izaberite nešto na stranice i pitajte o tome).

- Koliki je medo naspram ptice?

Ova pitanja su osnova za kategorizaciju stvari prema veličini. Oni će pomoći vašoj djeci da razmišljaju i nauče kritičko razmišljanje.

Otkako sam otkrila Juliju Donaldson, zaista sam fascinirana njenim stilom pisanja. Sve njene priče koje je radila sa Axel Schefflerom imaju stariji stil koji izgleda kao da su iz mog djetinjstva, ali nisu toliko stare. Podsjećaju me na bajke koje sam čitala kao dijete. To je jedan od razloga zašto mi se jako sviđa Julia Donaldson.

Moji klinci su stariji, pa sam mislila da će im biti ova knjiga dosadna. Ipak je napisana za djecu do pet godina a mojima je 5 i 8. Ali, Moji klince vole ovu knjigu i čitali smo je više puta od kada sam je nabavila. Obožavaju otvaranje zakrilca i kucaju na vrata kada Medini prijatelji stignu da mu požele sretan rođendan. Moj stariji sin čita mlađem pa se svi lijepo družimo i zabavimo svaki put kada je otvorimo. Nadam se da će se i vama i vašim svidjeti. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


 

101 views

Comments


bottom of page