top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ovce Neće da Spavaju - Slikovnica za Napredno Brojanje

Čaša toplog mlijeka, čitanje, pletenje - Clarissi ništa ne može pomoći da zaspi. Iako joj čak i brojanje ovaca ne pomaže da zadrijema, umjesto toga je probala da broji parove alpaka. Dva, četiri, šest. . . zatim lame po pet. . . onda jakove po deset! Ali nikako ne može spavati u sobi punoj životinja koje poskakuju i bleje i smrde. Odlučna da razriješi svoj problem kako bi se naspavala, Clarissa odbrojava dok ne ostane sasvim sama i konačno se može malo odmoriti.

 
 

Clarissa ne može da spava ma šta da proba: toplo mlijeko, čitanje, pletenje, i čak je probala sebi da pjevuši pjesmicu. Tada pomisli da bi možda trebala da broji ovce. Jednu po jednu, počela je da ih broji i zamišlja kako nježne vunaste ovce preskaču ogradu. Kad je otvorila oči nakon što je izbrojala do deset, ugledala je deset ovaca u svojoj sobi. Rasturale su joj sobu i rovile po njenim stvarima.


Clarissa nije mogla da spava. Pokušala je sve: toplo mlijeko, čitanje, pjevušenje uspavanke - čak i pletenje!

"Brojanje ovaca obično uspije", pomislila je.


San joj nije uspio, a jedna od ovaca joj kaže da se ne trudi dovoljno i predlaže da broji alpake. Pa Clarissa počne da broji alpake u parovima po dvije. Zamisli parove alpaka u raznim bojama od narandžaste do magente kako preskaču ogradu. Kada otvori oči, Clarissa vidi da su sada i alpake u njenoj sobi. Jedna od alpaka predloži da broji lame, i Clarissa posluša. Zamisli šarene lame na tačkice, prugice, i cik-cak. Lama kaže da treba još životinja, i predlozi jakove, pa Clarissa opet posluša. Zatvori oči i zamisli jakove sa uzorkom vunanist džempera kako se muče da preskoče ogradu. Brojala ih je po deset, ali oni završe u njenoj sobi.

Clarissi je bilo dosta. Životinje su bile glasne, razbojne, i smrdile su. Igrale su se sa njenim igračkama, čitale njene knjige, i isprobavale njenu odjeću iz ormara. Clarissa je izbrojala sve životinje i shvatila je da ih ima stotinu. Morala je nešto poduzeti pa je počela da broji unazad. Uzela je pramen vune i počela da ga smota u klupko i broji unazad od stotine.

Kako je to činila, prvo su ovce počele da nestaju. Ohrabrena, brojala je sve brže i brže jednu po jednu ovcu, zatim parove alpaka, po pet lama, i na kraju po deset jakova. Svi su na kraju nestali, a Clarissa je imala ogromno klupko šarene vune. Uzela je svoje igle za pletenje i isplela sebi šarenu dekicu. Tada je napokon mogla da se odmori i zaspala je baš kad je sunce provirilo kroz prozor.

Volim što ova knjiga na razne načine broji neobično obojene životinje. Ilustracije čine stvari zanimljivima, a sve životinje izgledaju zaista slatko i umiljato. Koncept brojanja dovoljno je oživljen da zainteresira čitatelje. Prvo brojimo po jednu ovcu do deset. To većina djece zna da radi. Ali onda prebacimo na bojanje po dvije alpake. To možda neka djeca znaju od pet godina. Zatim dodamo lame pa ih brojimo po pet. To je već napredno za djecu predškolskog uzrasta. Na kraju brojimo po deset jakova. To većina djece ovog uzrasta neće da zna, što čini ovu slikovnicu jako počunom.

Zato što čitamo ovu knjigu na glas, dajemo priliku za bogatu raspravu i zanimljiva pitanja. Možete da počnete sa raznim pitanjima zaviseći od uzrasta vašeg klinca.


  • Koliko životinja ima Clarissa kad ih je sve izbrojala? A na kraju kad ih je sve smotala u klupko?

  • Do koliko ti možeš da brojiš? Pustite klince da krenu od 1 pa dokle stignu…

  • Dokle možeš da brojiš po dva?

  • Dokle možeš da brojiš po pet?

  • Dokle možeš da brojiš po deset?

  • Koje su bile tvoje omiljene životinje u ovoj slikovnici?

  • Da li bi ti željela/želio da imaš toliko životinja u svjoj sobi? Zašto?


Djeca imaju priliku za prirodno i dublje razumijevanje matematičkih pojmova zahvaljujući knjizi koja ih je oživjela, a to je zanimljiv način na koji matematiku mogu gledati kroz drugu leću. Ovo je savršeno štivo za djecu od četiri do sedam godina. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


YouTube https://www.youtube.com/knjigezaklince


Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince 

59 views

Comments


bottom of page