top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ne Jedemo Svoje Školske Drugare - Audio Bajke, Slikovnice, Basne, i Priče Za Djecu

Updated: Aug 16, 2020

Za Penelope Rex je prvi školski dan i ona jedva čeka da upozna svoje kolege iz razreda. Ali teško je sprijateljiti se s klincima kada su tako ukusni! To jest, sve dok Penelope ne osjeti kako je to kad te neko proba pojesti... I šta se onda događa? Nastavite čitati da biste saznali.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Prvi je dan u školi, a Penelope Rex je uzbuđena zato što će upoznati svoje drugove iz razreda! Nervozna je, naravno, pa se pita ko će oni biti i hoće li biti fini i koliko će zuba imati. Kad si tiranosaur kao Penelope, to posljednje pitanje je vrlo važno. Sa svojim novim ruksakom sa slikama ponija (poniji su ukusni!), i ručkom od 300 sendviča s tunom i sokom od jabuke, Penelope kreće u školu!


„Kakvi će biti moji školski drugari? Hoće li biti fini? Koliko će zuba imati?”

To su važna pitanja koja su je mučila.


Ali, zamislite njeno iznenađenje kad otkrije da su svi njeni školski drugari djeca! I ako postoji jedna stvar koju Penelope zna o djeci, to je da su djeca ukusna! Pa kako Penelope započinje svoj prvi školski dan i pozdravlja svoje nove školske drugare? Ona ih pojede, naravno!


Učiteljica joj kaže da ih odmah pljune, i da se školski drugari ne jedu. Ali koliko god se Penelope trudila, ne može odoljeti ukusnoj užini. Pošto stalno pokušava da ih pojede, njeni razrednici se prestanu družiti sa njom. To je čini jako tužnom i usamljenom. Pokušava da se sprijatelji sa Walterom, zlatnom ribicom,

Ali kada stavi ruku u njegov akvarijum, Walter je ujede. Tek tada Penelope shvati kako je to kad neko pokušava da te gricne. Od tada, više nikad to ne pokuša i stime se sprijatelji sa svima u razredu.

Ovo je izvrsna prilika za razgovor sa klincima na više tema. Na primjer, ovo je savršeno za čitanje kada se razgovara o tome kako se ponašati prema drugima ili kako to izgleda, u stvari kakav je osjećaj, biti dobar prijatelj. ⁣Ovisno o životnoj fazi djeteta, možete postaviti različita pitanja ovisno o temi koju želite pokriti.


Prijateljstvo

  1. Šta treba da se radi da budeš dobar prijatelj? Dobri prijatelji dijele, igraju se zajedno i koriste ljubazne riječi i djela.

  2. Jesi li ti dobar prijatelj/ica? Kome? Kako? Pustite djecu da odgovore onako kako hoće a ako su još premali za obdanište pa nemaju prijatelja koje svakodnevno viđaju, predložite člana obitelji (brat, sestra, tata, mama, rođaci itd).

  3. Mi smo ljudi, pa ne jedemo školske drugare, ali možda ih nekad ujedemo, udarimo ili uradimo nešto slično što bi ih moglo povrijediti. Da li je to u redu? Zašto? Ovo je prilika da shvatite koje je osnovno mišljenje vašeg djeteta prema ovoj temi kako biste im mogli pomoći da shvate empatiju prema drugima. Ovo je posebno važno za djecu predškolske dobi u kojima je ovo pitanje teško razumjeti i odgovoriti..

  4. Da li vam je teško ili jednostavno steći prijatelje u novim situacijama? Zašto?

Prvi dan škole

  1. Osjećaji zabrinutosti: Ako nisu već krenuli u školu, razgovarajte sa svojim mališanom o tome kako im se čini prvi dan škole i šta oni očekuju od tog izkustva i imaju li kakvih pitanja.

  2. Ako su već jesu krenuli u školu: Jeste li imali prvi dan u školi? Čega se sjećaš tog dana?

Ishrana

  1. Jeste li se ikada morali oduprijeti da nešto pojedete? Kako ste to uradili?

  2. Šta treba jesti? Zašto?

  3. Šta ne treba? Zašto?

Najvažnija od svih ovih tema je, meni barem, je empatija. Klince uvijek treba podistaci da razmišljaju o važnosti empatije u sprečavanju, upravljanju i rješavanju sukoba. Klincima je teško staviti se u tuđe cipele. Penelope nam pokaže upravo kako se to radi. Iskoristite ovu priču za razgovorom o ispravnom ponašanju i modelovanju empatije.

Ne bi bilo ispravno da ne napomenem da je ovo knjiga za djecu ond pet plus godina. Manja djeca mogu da nađu ovu temu strašnom samim time što je Penelope dinosaur koji jede djecu. Starija djeca razumiju humor u tome, pa njima nije ništa, ali pripazite manju.

Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

 

15 views

Comentários


bottom of page