top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Najotmjeniji Div u Gradu - Audio Knjige, Slikovnice, Basne, Bajke i PRIČE ZA DJECU

Updated: Aug 17, 2020

Kad div George vidi radnju punu prekrasne odjeće, on odluči počastiti se novim odjelom. Obukao je svoju novu košulju, pantalone, cipele i kravatu i odmah se transformisao od najneurednijeg do najotmjenijeg diva u gradu. Ali na putu kući George naleti na razne životinje kojima je potrebna njegova pomoć. Šta će George?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


George je inače otrcan, pa kad ugleda novu radnju u gradu koja ima divovske veličine, sebi odmah nabavlja novu košulju, pantalone, kaiš, kravatu, čarape i par sjajnih cipela.
George je bio div, najneuredniji div u gradu. Uvijek je nosio isti par smeđih sandala i istu halju punu zakrpa. “Volio bih da nisam najneuredniji div u gradu,” tužno prozbori.Ali dok ide kući, susreće neke životinje koje se osjećaju jadno. Ljubazni i obzirni George zaustavlja se i suosjeća sa životinjama pitajući ih zašto su uznemireni, pa se baš desi svaki put da su njegov novi pribor i odjeća upravo ono što životinjama treba da se razvedre.

Tako Georgeova nova kravata postaje šal za žirafu njegova nova košulja postaje jedro za brod od koze, jedna od njegovih novih cipela postaje kuća za mišju porodicu, jedna od njegovih čarapa postala je vreća za spavanje lisca, a njegov kaiš čini most za psa. Priča se završava s Georgeom u svojoj otrcanoj odjeći, i iako on nije više najotmjeniji div u gradu, on je definitivno najudobniji div u gradu, ili tako barem on misli.

Kad George stigne kući, oduševljen je kad je vidio sve životinje kojima je pomagao kako ga čekaju pragu. Došli su da bi ga iznenadili poklonom zahvalnice i čestikom. I tako George postaje najljubazniji div u gradu!

Kao i uvijek, preporučujem da aktivno uključite djecu u priču. Postavljajte pitanja i koristite ono što dijete već zna da doda u raspravu, pomažući djetetu u razumijevanju i uživanju u knjizi:


  1. Šta mislite, šta otmjen znači? Ili izaberite druge riječi koje klinci možda ne znaju.

  2. Uporedite veličinu životinja. Koliki bi div bio? Razgovarajte o proporcijama.

  3. Zamolite djecu da istaknu kada je George sretan, kada je tužan. Kada su životinje sretne i tužne? Pitajte zašto.

  4. Mislite li da će George ponovo htjeti izgledati otmjeno?

  5. Govorite o tome šta znači biti velikodušan.


Ovakvi razgovori i pitanja pomažu djeci da razviju kognitivne sposobnosti i podučavaju empatiju.


Ova knjiga je sve što biste mogli tražiti u dječjoj priči. Uči djecu važnost ljubavi, ljubaznosti, empatiji i zahvalnosti, a da pritom ne propovijeda. Postoji i neizgovorena poruka da je važnije ko ste i šta radite, od toga što imate.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:
 

39 views

Комментарии


bottom of page