top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Moon - Slikovnice - Priča da nas podsjeti šta je sloboda i kako da budemo divlji

Kao i mnoga djeca, Moon ima puno obaveza. Škola, domaća zadaća, muzičko, sport i tako svaki dan, bez prestanka. Pita se da li stvari mogu biti drugačije. Onda, jedne noći, upoznaje vuka. Vuk vodi Moon duboko u čarobnu šumu i ona tamo nauči mnogo toga, uključujući i kako da bude divlja. A šta će biti kad se mora vratiti kući?

 
 

***SPOILERI ISPOD***

Apsolutno sam zaljubljena u ilustracije u ovoj knjizi. Više mi se sviđaju možda čak i od teksta, iako je tekst top! Najmlađi čitatelji možda neće shvatiti terete školskog učenika, ali ilustracije hoće.


Kako bi se osjećala da je slobodna? Da može trčati. Vikati. Biti divlja. Može li se naučiti biti divlji? Moon nigdje nije mogla pronaći odgovor.

Moon mi je tako draga! Vrijednaje učenica. Radi sve što treba, kako treba, kad treba. Ali shvaća da ima problem i pokušava da ga riješi - želi promjenu od te stroge svakodnevice. Želi slobodu.

Moon pročita razne knjige, ali odgovora nema u knjigama. Kada izađe napolje nakon što vidi zvijezdu padalicu i ugleda vuka, ne plaši se. Od te tačke me slikovnica podsjeća na stare bajke -- djevojčica kreće sama u šumu sa vukom da se pridruži njegovom čoporu, da se vrati prirodi. I mnogo toga nauči. Nauči kako da se igra, da lovi, da sluša i osjeća i bude divlja i slobodna, baš onako kako je željela. Ali valja joj se vratiti kući kad čuje zov svoje mame…

Iako se vratila kući, i nazad u svakodnevnicu, sa sobom je ponjela i novo znanje o vukovima. Čak ga ja i podijelila sa drugima. Šta je autorica htjela da kaže? Puno toga! A možemo o tome i da razgovaramo sa klincima na sljedeći način:


  • Koji problem Moon pokušava da riješi?

  • Šta vukovi simboliziraju u ovoj priči?

  • Kako je tvoj život sličan djevojčici iz ove slikovnice na početku? Na kraju?

  • Kako se njen život mijenja od početka do kraja? A ona fizički?

  • Šta možemo da naučimo od Moon na kraju?

Dodajte i svoja pitanja i pustite djecu da vas vode u diskusiji. I uživajte! Crteži su zaista tako lijepi! Naravno, volim i poruku: usporite i živite žestoko. Savršena je za djecu a i za nas odrasle koji to zaboravimo.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





Comentários


bottom of page