top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali T. Rex i vrlo mračni mrak - Priča o kako prevladat strah od mraka

Updated: Mar 3, 2021

Malac T. Rex i njegov prijatelj Špico kampuju u dvorištu po prvi put. Malo se plaše mraka, pa to rade zajedno, jer tako rade najbolji prijatelji. Ali bez njihovih noćnih svjetla, mrak napolju odjednom izgleda JAKO mračno. . . i pun JAKO strašnih stvari. Dobro je da Malac ima supertajni plan da drži mrak podalje!

 
 

***SPOILERI ISPOD***


U priči Mali T. Rex i vrlo mračni mrak, Malac i njegov najbolji prijatelj Špico žele da kampuju u dvorištu ali su nervozni. Nikad prije nisu spavali napolju i oboje se plaše mraka. Postavili su niz obojenih svjetala ispred svog šatora, ali kad se svjetla ugase, na trenutak se plaše. Onda provire iz šatora i podignu pogled nebu, vide sjajne, blistave zvijezde i polumjesec i sve je u redu.


Malac, uskoro će biti mrak.

Da, Špico. Uskoro će biti vrlo mračno.


Ova divna, umirujuća slikovnica na zabavan, kreativan i pristupačan način se bavi vrlo čestim dječjim strahom: strahom od mraka. Malac T. Rex i Špico se suočavaju sa strahom od mraka i modeliraju klincima kako da prebrode to. Poštuju osjećanja jedan drugog dok pokazuju da na otvorenom zapravo postoji neko prirodno svjetlo koje može pomoći da čini manje zastrašujućim.

Jako mi se sviđa da Malac i Špico koriste svoju maštu da stvore sami svoj problem, ali i da ga riješe. Boje se Gunđala i Jedala i Gmizavaca, što naravno ne postoje ali klinci će se povezati sa tim strahom o nepoznatim sjenama u mračnim kutcima. Onda Malac napominje da je teško biti hrabar kad se bojiš. Ali Malac ipak ne odustaje - kroz svoj strah, on traži rješenje svom problemu. Pa s time na umu, porodice mogu razgovarati o tome kako se Malac nosi sa svojim strahovima. Započnite sa jednostavnim pitanjima, kao na primjer:


  • Zašto su se Malac i Špico bojali mraka?

  • Šta im je pomoglo da se osjećaju bolje?

  • Jeste li ikada kampovali u dvorištu ili negdje drugo? Želite li? Mislite li da bi to bilo zastrašujuće ili zabavno? Zašto?

  • Da li se ti ikada bojiš mraka? Šta je tu zastrašujuće? Šta vam pomaže da se osjećate sigurno?


Ova slatka priča prati isti format kao i prijašnje dvije - Malac ima problem, pokuša da ga sam riješi, i na kraju uspije uz pomoć prijatelja jer ne odustaje. Ta pouka mi nikada neće dosaditi. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince 

Comments


bottom of page