top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali Živko: Samo idi u krevet - Audio Knjige i Slikovnice za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Mali Živko se ne raduje spavanju u ovoj klasičnoj, smiješnoj i srdačnoj knjizi. Bez obzira da li je vrijeme da se prestane igrati i okupati se ili se naljuti kad je vrijeme za pidžamu, i roditelji i klinici savrseno razumiju svoju stranu o ovoj priči.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Još jedna avantura Malog Živka nas čeka. Kao i uvijek, simpatična je i smješna. Također je sjajan način da upoznate djecu s njihovom vlastitom rutinom spavanja!Ja sam kauboj i tjeram krave. Mogu sve sa lasom. Tata kaže ... "Vrijeme je da kauboj uđe u kuću i spremi se za spavanje."


U ovoj knjizi Mali Živko koristi svoju maštu u punom potencijalu. Zamišlja sebe kao sve različite vrste profesija i stvorenja - kauboj, morsko čudovište, superheroj - ali njegov otac mu kvari ćejf, govoreći mu da radi smiješne stvari poput kupanja, da se obuče u pidžamu i odlazi u krevet.

U početku, otac Malog Živka presreće svaku njegovu avanturu u liku. On je robot koji je hvatao svemirske kadete, ili bandit, koji progoni inženjera. Ali kad Mali Živko ne sluša, i dalje se vraća igri mjesto da se sprema za spavanje, ilustracije pokazuju kako tatin temperament počinje rasti.

Ne mogu da ne suosjećam sa teškim situacijama Malog Živka. Ko ne bi radije lovio morska čudovista? Ali kao roditelj, moram priznati da totalno razumijem izraz na tatinom licu na kraju priče. Ipak, ko može biti ljut na ovako jak i iskren prikaz maštovitog potencijala djeteta.


Ovo je divna prilika da razgovarate sa klincima o noćnim navikama i rutinom spremanja za spavanje. Možete pitati jednostavna pitanja:


  1. Šta nam treba za spavanje? (Pidžama, pranje zuba, itd.)

  2. Šta je Mali Živko pogrešno uradio?

  3. Koristite svoju maštu - sa čime biste se željeli igrati? Šta biste htjeli biti?


Razmislite o dodavanju pitanja kao dijelu svoje rutine. Ne mora da bude ništa komplikovano:


  1. Koji je bio najbolji dio tvog dana?

  2. Koja vam je bila omiljena igračka danas?

  3. Šta vas je danas rastužilo?

  4. Koja je bila tvoja najdraža stvar koju si danas jeo?


Ili bilo šta drugo! Ovim navikavate djecu da razgovaraju sa vama o svemu, tradicija koju će nastaviti u tinejdžerske godine kad vas baš bude interesovalo šta rade. Neka djeca vode razgovor u željenom pravcu. Bićete zadivljeni onim što čujete kada slušate.


Ova je knjiga puna opcija, pa ih iskoristite. Nadam se da ćete uživati.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:
 

61 views

Comments


bottom of page