top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ja Sam Snažniji od Ljutnje - Priča o savladavanju ljutnje

Updated: Jan 11, 2021

Kada su djeca ljuta, svoj bijes mogu iskazati lošim ponašanjem. Mogli bi vikati, plakati, bacati stvari i kotrljati se po podu itd. Tako je i Nick kad mu je mama rekla da ne može ponijeti koalu iz zoološkog vrta kući. Ali uz pomoć nekoliko nevjerovatno mudrih životinja nauči se kontrolirati i izvine se majci.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Bio je ljep i sunčan dan pa je Nik zajedno sa svojim roditeljima otišao u zoološki vrt. Bilo im je baš super. Sve je bilo super to jeste, dok Nick nije ugledao jednu malu slatku koalu. Jako mu se svidjela. Odmah je pitao mamu da li može da je ponese kući. Mama mu je odmahnula glavom i rekla da ne može pa mu je objasnila da je koala živo biće i živi tu sa svojom mamom i sa svojim tatom. To se Nicku nikako nije svidjelo.


"Vau", povikao je Nick i zapljeskao svojim rukama od sreće kada je ugledao koalu visoko na stablu.


Odmah se Nick pobunio i počeo da viče i lupa nogama od tlo. Bio je jako ljutit i htio je da sve te negativne osjećaje izbaci iz sebe. Osjetio je fizičke promjene koje ljutnja donosi: crvenio se, srce mu je lupalo, suze mu krenule i tako dalje. Baš kada je htio puknuti od ljutnje, začuo je neki glas. To je bio mudri majmun. Majmun mu je poručio da nauči da kontroliše svoj bijes. Rekao mu je da udahne duboko i da izdahne i odpuhne sporo. Nick ga je poslušao.

Iako je to uradio, i dalje se osjećao malo ljutito i malo tužno. Tada mu je majmun rekao da opet udahne i izdahne i da broji do deset. Iako je to uradio, Nick je i dalje bio uzrujan. Tad mu je kengur predložio da počne da vježba. Rekao mu je da skače ili radi čučnjeve ili nešto slično. Nick je i njega poslušao i primijetio je da njegova ljutnja bljedi. Tad je ugledao papigu koja je bila bijesna. Upitao ju je zašto je uzrujana pa mu je ona objasnila da joj sestra spava u njenom krevetu. Ali mjesto da se meškolji, papiga zna šta treba da radi da se smiri.

Kaže da nekada broji lišće na grani ili da razgovara sa nekim ili da napiše pismo. Sve to može da izbaci loše osjećaje. Onda predloži Nicku da razmisli dobro o svojim postupcima i da proba da vidi da li je bio u pravu u svadi sa svojom mamom. I Nick je i tako učinio. Dobro je razmislio više puta i na kraju je shvatio da koala jeste živo biće i ima pravo da bude sa svojim roditeljima. Shvatio je da je njegova mama bila u pravu. Zatim je otišao do svoje mame i izvinuo joj se. Ona je bila jako ponosna na njega i ponudila je da mu kupi igračku umjesto prave koale. Svi su nastavili svoj lijepi izlet u zoološkom vrtu u miru i sa srećom.


Ova priča klincima daje priliku da upoznaju ljutnju i bijes na osnovnom nivou, ali na jako pristupačan način. Nick prolazi kroz problem sa kojima se mala djeca često suoče - želi nešto što ne može da dobije. I kroz Nicka, djeca vide kakav je osjećaj biti ljut. Vidimo kako se ponaša dok je ljut (lupa nogama i viče), i kroz koje tjelesne promjene prolazi (postaje mu vruće, crveni se, grlo mu se suzilo, srce tuče, oči suze). Kada djeca znaju šta se događa tokom bijesa, puno im je lakše prepoznati znake i onda ih zaustaviti prije eskalacije. Ali u slučaju da ne mogu, slatke male životinje predlože još mnogo drugih načina na koji mogu da se smire.


Majmun nas nauči kako da dišemo i brojimo, kengur nam pokaže kako da vježbamo, a papiga nam poruči da, kad smo dovoljno smireni, da možemo da razmislimo o svom ponašanju ili čak da da vidimo tuđu perspektivu. Nick primjeni sav njihov savjet i onda može da uživa u ostatku svog izleta. Može da se izvine mami i čak još i dobije igračku.


Ovo je savršena priča za emocionalni razvoj. Ilustracije su slatke i šarene. Najviše volim preslatke životinje. Sigurno će zadržati pažnju djece, plus što oni uče različite načine kako se nositi s bijesom. Takođe ih uči kako da se nekome izvinu kada pogriješe. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

Kommentare


bottom of page