top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Igra boja - Zbirka najljepših pjesmica za djecu od Nataše Križanić

Nataša Križanić nas želi ozariti novom stihovnicom - ovog puta to su pjesme iz djetinjstva i o djetinjstvu prepune razigranosti, odrastanja, igre, ljepote prirode, ali i sjete kad nas zapljusnu stare slike zavičaja i obiteljskih albuma i uspomena. I sve se tu prepliće u čudesnu igru boja, onih koje ne otkrivamo samo očima nego, još više, svojim bićem i osjećanjem, kao nekadašnja djeca, i kao majke i očevi koji sada imaju svoju djecu, i s kojom nastavljaju svoje puteve igre, mašte, ljubavi, svekolikog života.

Likovnu opremu potpisuje jedan od najboljih bosanskohercegovačkih ilustratora Omer Berber, koji je svojom igrom boja ovu zbirku učinio knjigom izuzetne ljepote.

 
 

Knjigu kupite ovdje


***SPOILERI ISPOD***


Naišla sam sasvim slučajno na ovu divnu zbirku pjesmica. Naslovnica me obradovala na prvi pogled. Boje baš "igraju" i kad sam ugledala ovu knjigu, sva sam se raznježila, obuzeta nekom nostalgijom. Od prve do zadnje pjesmice, taj osjećaj me nije napustio. Čak i miris knjige me vraćao u mamino krilo, i taj osjećaj sigurnosti i sreće dok mi je čitala stihove Branka Ćopića.


"U knjizi nađem sve odgovore,
stranice njene bez glasa zbore."

Knjiga je podijeljena u četiri djela: Uspomene iz djetinjstva, Hajde da se igramo, Dan prepun sreće, i Kao cvijet u polju. Svaki dio sadrži nekoliko pjesmica koji savršeno pripadaju svom odjeljenju. Na primjer, Uspomene iz djetinjstva nas podsjeća na dane sa porodicom, hvali trud roditelja, i podstiče nostalgiju za jednsotavnim i sretnim danima naše mladosti kada smo se bezbrižno i zadovoljno igrali okruženi ljubavlju svojih najbližih.


"Ni najljuća zima ne može nam ništa,
kad naš još griju priče kraj ognjišta."

Tako sam brzo pročitala čitavu zbirku, da sam pred kraj namjerno usporila da bih više uživala, ali nisam mogla izdržati. Čim sam pročitala zadnji stih, samo sam ponovo krenula iz početka da pjesmice opet pomilujem očima, ili, bolje rečeno, da one meni pomiluju srce.


Primjetićete da nisam sve pjesmice pročitala na videu, i to sam radila iz dva razloga. Prvi razlog je da bi video bio jako dug, a htjela sam uraditi nešto što bi djeci održalo pažnju. Drugi razlog je da hoću da vas podstaknem da idete i kupite sebi kopiju ove predivne kolekcije pjesmica pa da podržimo trud autorice i ilustratora i svih onih koji su vrijedno radili da nam donesu ovu ljepoticu. Uživajte!


Knjigu kupite na liknu ispod


 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:
 

bottom of page