top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Elmer, Šareni Slon - Priča o samopouzdanju i važnosti svoga"ja"

Slon Elmer živi u krdu u kojem se slonovi razlikuju po mnogočemu. Jedino su isti po boji i zbog toga su svi sretni. Svi osim Elmera, jer on nije sive, slonovske boje. On je šaren i veseo pa se ostali slonovi vole šaliti s njim. U jednom trenutku Elmeru smeta što je drugačiji i odluči se promijeniti. Ali na kraju se pokaže da je različitost upravo ono najljepše u životu.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Elmer je jedan vrlo mladi slon koji je malo drugačiji od svih ostalih u svom krdu. U njegovom krdu ima mladih ili starih, visokih ili niskih, debelih ili mršavih slonova. Zapravo postoje mnoge varijacije. Ali svi su iste boje. Svi osim Elmera. Elmer je neobičan. Elmer je bio sačinjen od živopisnih krpica od žute, narančaste, crvene, ružičaste, ljubičaste, plave, zelene, crne i bijele boje. Čak je i njegova narav šarena i odgovara njegovom izgledu. Elmer je vedar, optimističan i ponekad vrlo šašav. Apsolutno voli praktične šale. Ako je bilo i malo smijeha u krdu, obično ga je Elmer započeo. Čitavo se krdo njemu nekad smije. Međutim, nije mu to baš uvijek bilo drago.


Jedne noći Elmer nije mogao zaspati.

Razmišljao je o tome kako mu je zapravo dosadilo da bude drugačiji.


Razmišljao je dugo. Zašto je izgledao toliko različito od svih ostalih? Da li su mu se zato smijali? I sve tako dok se, nažalost, odšuljao, odlučan da se nekako pokrije sivom bojom, kako bi se uklopio s ostalima. Maskirao se totalno, uz pomoć sivih bobica, i činilo se da mu je uspjelo! Bio je isti kao i ostali slonovi. Na povratku ga niko nije prepoznao, čak su ga i prijatelji pozdravili uljudno, ali prilično distancirano. Ubrzo ga nešto drugo mučilo. Zašto su svi bili tako ozbiljni, tihi i smrknuti? Sve je to bilo Elmeru jako čudno.

Na kraju, Elmer više nije moga da izdrži u tom tihom i ozbiljnom krdu. Tako da je učinio ono što je samo Elmer mogao, i viknuo na sav glas. Svi slonovi su postali nemoćni od smijeha. Bili su presretni što se Elmer ponovo vratio. A onda se vrijeme promijenilo i kiša je počela da pada tako da su se čarobno otkrile Elmerove prave boje. Svi u stadu bili su toliko sretni što im se vratio popularni šaljivdžija da su odlučili proslaviti taj poseban dan svake godine. Od tada na “Elmerov dan”, svaki bi se slon ukrasio jedinstvenim i šarenim bojama, a Elmer se mora ukrasiti kako bi izgledao kao običan slon.

Od početka ove prve priče, poruka je jasna. Elmer jeste drugačiji, ali je prihvaćen i cijenjen baš takav kakav je. Jedinstven je i ima poseban talent da usreći sve oko sebe. Kad promijeni izgled i više ne liči na sebe, prijatelji ga ignoriraju. To mu jasno da do znanja da je poseban i voljen. U ovoj knjizi djeca mogu početi razmišljati o vrijednosti prijateljstva i porodice, identiteta i različitosti, kao i o tome kako trebaju biti vjerni sebi. Sve ove teme bi mogli diskutovati individualno danima, ali počnite polako. Možda sa pitanjima kao ovim:


  • Pitajte djecu zašto drugi slonovi u krdu vole Elmera.

  • Neka djeca imenuju ljude koje poznaju i koji se ponašaju poput Elmera. (Sviđaju li vam se takvi ljudi? Zašto?)

  • Razgovarajte o tome zašto Elmer želi promijeniti svoj izgled.

  • Ko pomaže Elmeru da povjeruje da je bio poseban baš takav kakav je bio? Kako?


Na kraju, kad se otkriju Elmerove prave boje, njegovi prijatelji se iznenade i oduševe. Mnogo više vole njegovu raznobojnu i zabavnu narav i uvjeravaju Elmera da ga vole zbog njegovih razlika, a ne usprkos njima. To je ipak ono što svi mi kao ljudi želimo: da budemo prihvaćeni i voljeni baš onakvi kakvi jesmo. Zar ima bolje pouke za djecu? Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:
3,595 views

Comments


bottom of page